Uw vrije weekenden en vakanties doorbrengen in een huisje aan de kust of bij een bos. Zou dat niet fantastisch zijn? Steeds meer Nederlanders hebben hun zinnen gezet op een recreatiewoning. Want ook als belegging is het weer interessant.
De woningmarkt trekt aan, dat nieuws zal u niet ontgaan zijn. Maar niet alleen de verkoop van woonhuizen is toegenomen, ook de vraag naar recreatiewoningen groeit. In de jaren van de economische crisis werden er veel minder recreatiewoningen gerealiseerd dan in de jaren daarvoor. Dat tij is gekeerd. In het afgelopen jaar zijn er circa 1.100 recreatiewoningen in Nederland bij gekomen. Vooral de kustprovincies en bosrijke omgevingen zijn populair bij de kopers van een tweede woning. Van de vakantiehuisjes staat iets minder dan de helft in vakantieparken.
Geld verdienen aan de recreatiewoning
De aanschaf van een recreatiewoning is niet alleen interessant vanwege de ontspanning die u daar kunt vinden. Veel mensen zien er een goede belegging in. Nu de spaarrente historisch laag is, zoeken zij een andere manier om rendement te maken. Zo wil een meerderheid (60 procent) van de Nederlanders die overwegen om een recreatiewoning te kopen, deze ook inzetten voor de verhuur. Een mooi voordeel is dat de huurinkomsten onbelast zijn. Als u aan kunt tonen hoeveel u aan huurinkomsten krijgt, ziet de hypotheekverstrekker dit bovendien als extra inkomen. U kunt dan een hogere hypotheek krijgen. Let met verhuur wel op. Als u de woning meer dan 140 dagen per jaar verhuurt, beschouwt de Belastingdienst u als ondernemer. Stel u goed op de hoogte van de fiscale regels die dan gelden. Naast de huurinkomsten kan de recreatiewoning winst opleveren bij verkoop. Of dat gebeurt hangt af van de prijsontwikkeling.
Andere hypotheekregels
Voor de financiering van een recreatiewoning hanteren hypotheekverstrekkers andere regels dan bij de aanschaf van een ‘gewone’ woning. Mag de maximale hypotheek van een eerste woning 103 procent van de marktwaarde bedragen, bij een recreatiewoning is dat een stuk lager, maximaal 80 procent. En een hypotheek wordt alleen gegeven als het om een echte woning gaat van baksteen of beton met een volwaardige fundering. Stacaravans, chalets of wooncontainers vallen daar niet onder. De maximale looptijd van de hypotheek is doorgaans 20 jaar. In die periode moet het huisje volledig afgelost zijn. De hypotheekrente is niet aftrekbaar, omdat de woning niet het hoofdverblijf is. De hypotheeklasten van de recreatiewoning kunnen daardoor misschien hoger uitvallen dan u verwacht.
Overweegt u om een recreatiewoning aan te schaffen? Wij adviseren u over een passende hypotheek. Neem contact op met ons kantoor.