Zo regelt u uw pensioen als zzp’er

De helft van de zzp’ers in Nederland heeft niets geregeld voor het pensioen. En eerlijk is eerlijk: het vergt ook wat uitzoekwerk. Toch is het belangrijk dat u iets regelt voor later. Dit zijn de opties voor u als zzp’er.

Mensen in loondienst sparen (meestal) via hun werkgever voor hun pensioen. Als zzp’er moet u dit spaarpotje zelf vullen. Daarvoor zijn allerlei constructies mogelijk. Van heel simpel, tot heel ingewikkeld. Bespreek altijd met uw boekhouder of Zelfstandig Adviseur van Arnold van Hooft wat voor u de meest interessante optie is. Over het algemeen geldt: zorg dat u na uw pensioen minimaal 70% overhoudt van het inkomen dat u vóór uw pensioen had.

Zelf sparen

U kunt natuurlijk gewoon een extra spaarrekening openen, en daar periodiek geld op storten. Zodra u met pensioen gaat, maakt u elke maand iets over naar uw betaalrekening. Het nadeel is dat de spaarrekening vrij toegankelijk is, en dat de verleiding bestaat om ‘even iets extra’s’ op te nemen in geval van nood. Bovendien telt uw spaargeld mee als vermogen en moet u belasting betalen als het bedrag boven de € 30.000 (in 2018) komt.

Lijfrente

Een lijfrente is een kapitaal dat u over een bepaalde periode opbouwt, en in termijnen laat uitbetalen vanaf het moment dat u de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt (of uiterlijk in het vijfde jaar daarna). U kunt het opgebouwde kapitaal van uw lijfrente in de tussentijd dus niet zomaar opnemen. Daarnaast heeft u als voordeel dat u geen belasting hoeft te betalen over uw opgebouwde spaargeld, want geld op een lijfrentespaarrekening telt niet mee als vermogen in box 3. Pas als u uw geld laat uitkeren, wordt inkomstenbelasting ingehouden.

Een lijfrente kunt u onder andere opbouwen via een bank (banksparen), verzekeraar (lijfrenteverzekering) of een beleggingsinstelling (beleggingslijfrente). Banksparen en beleggen zijn hierbij de meest populaire opties. Meestal is de premie fiscaal aftrekbaar.

Als u kiest voor een beleggingslijfrente wordt uw premie belegd. Het rendement is hoger, maar u heeft ook een hoger risico. Bij banksparen zet u uw geld tegen een rente vast op een geblokkeerde spaarrekening. Dit is een veiligere manier om uw pensioen op te bouwen. Verschillende banken in Nederland bieden bankspaarproducten aan. Ook bij RegioBank kunt u fiscaal voordelig banksparen via Aanvullend Pensioen Sparen. Lees meer over Aanvullend Pensioen Sparen

Oudedagsreserve

U kunt ook jaarlijks een deel van uw winst reserveren voor een oudedagsreserve. Over dat deel betaalt u tijdelijk geen belastingheffing. Een oudedagsreserve is eigenlijk een spaarpot op papier. U zet er nog geen écht geld mee opzij. Om van deze mogelijkheid gebruik te maken, moet u voldoen aan het urencriterium en aan het begin van het belastingjaar jonger zijn dan 65 jaar. Kijk voor meer informatie over de oudedagreserve op Belastingdienst.nl.

Alternatieven

Natuurlijk zijn er ook nog andere opties om te sparen voor uw oude dag. Zo kunt u bijvoorbeeld deelnemen aan een collectieve pensioenregeling. En bent u eerder in loondienst geweest? Dan kunt ook vrijwillig die pensioenregeling voortzetten onder bepaalde voorwaarden. Op het online platform ikwordzzper.nl leest u meer over de opties om uw pensioen op te bouwen.

Wanneer moet u beginnen?

Het is verstandig om meteen na de start van uw bedrijf geld opzij te zetten voor later. In het begin kan dat op een normale spaarrekening. U kunt dan altijd bij uw geld als u liever toch geen ondernemer wilt blijven. Weet u na een tijdje helemaal zeker dat het ondernemerschap iets voor u is, dan kunt u altijd nog kiezen om uw geld vast te zetten en een lijfrente op te bouwen.Veilig sparen voor uw pensioen? Kies voor Aanvullend Pensioen Sparen

Uw zelfstandig adviseur van Arnold van Hooft helpt u graag om een keuze te maken welk pensioen het beste bij u past. Maak een vrijblijvende afspraak.