Tips voor ouderen: zo regelt u veilig uw bankzaken

Het liefst beheert u natuurlijk zelf uw geldzaken. Maar wat als u ouder wordt en daar niet meer toe in staat bent, bijvoorbeeld omdat u ziek of minder mobiel wordt? Misschien laat u dan iemand anders uw boodschappen doen of administratie bijhouden. En dat maakt u kwetsbaar.

Helaas zijn ouderen regelmatig slachtoffer van financieel misbruik. De Nederlandse Vereniging van Banken schreef daarom een handige flyer met tips om misbruik te voorkomen. Dit zijn de vier belangrijkste adviezen:

Open een extra zakgeldrekening

Stuurt u regelmatig iemand met uw pinpas naar de supermarkt of drogist? Dan kan het handig zijn om een aparte huishoudrekening te openen waarop u elke maand een klein bedrag stort. Zo voorkomt u dat iemand ongevraagd geld van uw privérekening opneemt. U kunt voor deze aparte huishoudrekening ook iemand machtigen die namens u geld mag uitgeven – maar niet meer dan er op de rekening staat. Open een extra rekening

Geef een volmacht aan iemand die u vertrouwt

Wilt u uw geldzaken liever (deels) uit handen geven? Dan kunt u iemand een volmacht geven. Hij of zij kan dan dezelfde handelingen met uw rekening verrichten als uzelf. Geef dit volmacht alleen aan iemand die u vertrouwt, zoals een familielid of uw partner. Uw Zelfstandig Adviseur van Arnold van Hooft helpt u hier graag bij.

Controleer regelmatig uw bankafschriften

Kijk elke maand wat uw inkomsten en uitgaven zijn. Als u een tablet of computer heeft, dan doet u dit heel eenvoudig via Internet Bankieren. Wilt u liever een papieren afschrift ontvangen? Regel dit dan via uw Zelfstandig Adviseur van Arnold van Hooft. Ziet u dat er een bedrag zonder uw toestemming is afgeschreven, geef dit dan direct door aan Arnold van Hooft.

Verlaag uw paslimiet

Met uw betaalpas van RegioBank kunt u elke dag € 1.000 opnemen en € 2.500 betalen. Dit is standaard zo ingesteld. Vindt u dit teveel? Dan kunt u uw daglimiet blijvend verlagen. Neem daarvoor contact op met uw Zelfstandig Adviseur van Arnold van Hooft.

Melden en aangifte

Vermoedt u misbruik? Neem dan (anoniem) contact op met Stichting Veilig Thuis via 0800-2000. Weet u zeker dat er sprake is van fraude, dan kunt u aangifte doen bij de politie via 0900-8844.