Zo lukt het wél om te sparen

Volgens het Nibud is de mens niet gemaakt om te sparen. Prima excuus natuurlijk om toch die dure nieuwe tas te kopen of een keertje extra uit eten te gaan. Maar voelt het uiteindelijk niet fijner om aan het eind van de maand wat geld over te houden? Zo houdt u uw ‘uitgeef-gen’ onder controle!

Denk aan de lange termijn

Saaaai, de lange termijn. Slapend rijk worden of de jackpot winnen spreekt ons meer aan – al is de kans op dat laatste een magere 0,00000016 procent. De meeste mensen kost het (helaas) heel veel tijd om een kapitaal op te bouwen. Zie sparen daarom als een lange termijn project, bijvoorbeeld tien jaar.

€ 11.000 aan koffie: ja of nee?

Gewend aan het langetermijndenken? Leg dan uw uitgaven langs die meetlat van tien jaar. Haalt u elke dag een kop koffie met het idee ‘Ach, die € 3 mis ik toch niet’? Reken dan eens uit hoeveel u hier in tien jaar tijd kwijt bent: bijna € 11.000! Nu kunt u kiezen: liever elke dag een shot cafeïne of over tien jaar € 11.000 op de bank. Doe eens hetzelfde met uw telefoonrekening en auto. Als u uw uitgaven zo bekijkt, is het veel makkelijker om erop te besparen.

Respect voor de 24 uur-regel

Iedere keer als u op het punt staat om iets nieuws te kopen, bedenk dan: heb ik dit écht nodig? Zo nee, stel de aankoop dan 24 uur uit. Tegen die tijd zijn uw gelukshormonen (verantwoordelijk voor impulsaankopen) wel uitgeraasd en kunt u uw toekomstige aankoop beter beoordelen. Heeft u aan niets anders gedacht die 24 uur? Dan is het de investering waard.

Verstop een deel van uw geld… voor uzelf

Kent u de 20/80 regel? Die houdt in dat u 20% van uw inkomen standaard opzijzet op een spaarrekening. Zo verstopt u als het ware het geld en geeft u het minder snel uit. Stel bijvoorbeeld via Internet Bankieren automatisch in dat er een deel van uw salaris wordt overgemaakt naar uw spaarrekening aan het einde van de maand.

Zet het zwart op wit

Het geheim van multimiljardairs als Bill Gates: ze houden van cijfertjes en Excel. Zorg ervoor dat u overzicht krijgt van uw inkomsten en uitgaven. Plan aan het eind van elke maand een avond in om uw inkomsten en uitgaven op een rij te zetten. Maak een indeling op bijvoorbeeld huis/hypotheek, boodschappen, uitgaan, kleding, sport en abonnementen, zodat u precies weet waar uw geld naartoe gaat. Via uw Mobiel Bankieren app krijgt u hier ook eenvoudig inzicht in. U moet er misschien wat tijd in investeren, maar dat verdient u dubbel en dwars terug. Budgetteren is uw geld vertellen waar het heen moet, zodat u zich niet hoeft af te vragen waar het is gebleven.

Vergeet niet te genieten

We zeggen natuurlijk niet dat u helemaal sober moet gaan leven. Maar het helpt wel om u bewust te zijn van uw uitgaven. Het vergt vooral in het begin wat zelfdiscipline, maar na een tijdje zult u merken dat het vanzelf gaat. Sparen is een sport!

Meer weten over de spaarmogelijkheden bij Arnold van Hoofd? Neem contact met ons op, wij vertellen u graag over de mogelijkheden.