Verbouwen of verhuizen? Dit zijn de afwegingen

Voor elke huizenbezitter komt het moment waarop het huis niet meer perfect aansluit op de wensen. Te klein, te groot of te oud. De vraag is dan: verbouwen of verhuizen? Maar weet u van beide mogelijkheden wat het financiële plaatje is.

Nieuwe woonwensen vervullen gaat het makkelijkst met een verhuizing. Op huizenzoeker Funda krijgt u met een paar muisklikken een overzicht van alle huizen die aan uw eisen voldoen. Met vaak tientallen foto’s en een uitgebreide omschrijving. Het grote voordeel van verhuizen: u maakt in één keer een frisse nieuwe start.

Verhuizen: wat kost dat ongeveer?

Reken erop dat u minstens 5% van de koopsom kwijt bent aan kosten koper als u een bestaand huis koopt. Dat zijn bijvoorbeeld de notariskosten, advieskosten en de overdrachtsbelasting. Voor dat geld krijgt u de sleutel, maar daarmee bent u er nog niet. Ook een huis verkopen kost geld. De makelaar is niet gratis en misschien is het oude huis nog niet verkoopklaar.

De verhuizing zelf kan ook kostbaar zijn. Laat u liever iemand anders met de huisraad sjouwen? Ga ervan uit dat een verhuisbedrijf voor een standaard verhuizing zo’n € 1.000 vraagt. Extra service, zoals in- en uitpakken, verhuisliften en meubelmontage, kost meer.

Bijkomende kosten

Reserveer ook een bedrag voor de eenvoudige klussen in het nieuwe huis. Want zelfs een instapklaar huis is nooit helemaal af. Denk bijvoorbeeld aan een frisse verflaag op de muren of het ophangen van uw eigen lampen.

Als u groter gaat wonen, heeft u waarschijnlijk ook nieuwe meubels nodig om het huis te vullen. En denk eens aan de raambekleding. Neemt de vorige bewoner de gordijnen mee, of vraagt hij een bedrag ter overname?

Het alternatief: verbouwen

Bij een verbouwing komt veel kijken. U heeft een goed plan nodig, een aannemer en een financiering. Dat vergt een investering en behoorlijk wat werk. Voordeel is wel dat de kosten van een verbouwing meestal goed te begroten zijn. U krijgt er een huis voor terug dat weer als nieuw voelt en dat helemaal naar de nieuwe wensen is aangepast.

U wilt een goed doordachte keuze maken. Dan is het verstandig om de kosten van verhuizen en verbouwen te vergelijken. Verbouwen lijkt vaak duur en ingewikkeld, maar kan soms juist goedkoper zijn. Als u verbouwen en verhuizen vergelijkt, neem dan echt alle kosten mee. Dus niet alleen de hypotheek, maar ook de verf en het behang.

Hulp nodig bij uw afweging?

Heeft u hulp nodig om een inschatting te maken van de kosten? Of wilt u een verbouwing of verhuizing financieren? Uw adviseur van Arnold van Hooft geeft u graag persoonlijk inzicht in uw mogelijkheden. Neem direct contact met ons op, wij denken graag met u mee.