Zo leer je met een gezinsspaarpot je kind sparen

Op het gebied van geldzaken kunnen de verschillende generaties van elkaar leren. Voor kleinkinderen is het interessant om oude munten te zien en spannend om verhalen van vroeger te horen. Om guldens en kwartjes te zien. Om verhalen te horen over cheques en bankkluizen. Voor kinderen is het fijn dat ze les krijgen van ouders over veilig pinnen. En voor grootouders is het weer prettig als ze les krijgen van de kleinkinderen over internetbankieren of het gebruik van een mobiel apparaat.

Samen aan de slag

Behalve informatie delen, kunt u ook op andere manieren van elkaar leren. Bijvoorbeeld door samen te sparen voor een specifiek doel. Een perfect hulpmiddel om kinderen en jongeren te leren omgaan met geld. Maar hoe pakt u dit aan?

Zorg voor een aparte spaarpot, benoem deze als gezinsspaarpot en zet deze op een duidelijke plaats. Bepaal samen een spaardoel. Voor kleine kinderen is het prettig als het in het begin om een klein bedrag gaat. Zodat het niet te lang duurt voordat het spaardoel wordt bereikt. Voor jongeren mag het best om grotere bedragen gaan. Denk aan een nieuwe aankoop voor in huis of in de tuin, een dagje uit of misschien wel een vakantie.

Bespreek samen hoe u geld gaat verdienen. Bij kleine kinderen kan (een gedeelte van) het zakgeld in de spaarpot worden gestopt. Plus natuurlijk hetzelfde bedrag uit uw eigen portemonnee. U kunt kijken of u samen bepaalde klussen kunt aanpakken of spullen verkopen op een tweedehandsmarkt.

Kijk ook naar manieren om te bezuinigen. Stel dat u gaat uit eten met uw gezin, dan kunt u er ook een sport van maken om zo goedkoop mogelijk te gaan eten. Het voordeel gaat in de gezinsspaarpot. Geef u kinderen hierbij een duidelijke rol, zodat u het ook echt samen doet.
Geniet van het moment wanneer het spaardoel wordt bereikt. En maak er dan ook meteen tijd voor. Was het spaardoel een ijsje kopen? Ga dan ook even op het terras zitten om er van te genieten. Was het spaardoel een nieuwe TV? Plan meteen een dag wanneer jullie samen op zoek gaan naar een goed exemplaar.

Waardevolle herinneringen

Door te sparen worden kinderen zich bewuster van de bedragen en de tijd die het kost om een bepaald spaardoel te behalen. En samen aan de slag is natuurlijk altijd leuker dan alleen! Zo helpt een gezinsspaarpot niet alleen bij de educatie, maar het zorgt ook voor waardevolle herinneringen. Herinneringen die niet in geld uit te drukken zijn.

Arnold van Hooft helpt u en uw kind bij de financiële opvoeding.