Huis kopen? Zorg dat u geen spijt krijgt.

Soms ziet u een koophuis dat helemaal bij u past. Het voelt goed en het liefst doet u meteen een bod. Maar toch is het belangrijk om een goede afweging te maken. Is het echt dé perfecte woning voor u? De onderstaande tips verkleinen de kans dat u spijt krijgt.

1. Doe onderzoek naar de vraagprijs

Voor u is het handig om te weten hoe lang het huis al te koop staat, en wat de oorspronkelijke vraagprijs is. Dit helpt u bij het onderhandelen over de prijs. U kunt hier al naar vragen tijdens de bezichtiging van het huis.

Wilt u zeker weten of het huis de vraagprijs waard is? Dan kunt u op de website van Funda kijken of er soortgelijke woningen in dezelfde buurt of stad te koop staan. Zo weet u of de vraagprijs niet hoger is dan het buurtgemiddelde.

2. Loop een rondje door de buurt

Kent u de buurt van het huis waar u interesse in heeft nog niet? Neem dan de tijd om door de wijk te wandelen. Bekijk de buurt en maak een praatje met een buurtbewoner. Zo komt u meer te weten over het de wijk en de mensen die er wonen. Zo komt u misschien dingen te weten die de verkoper van het huis u niet vertelt.

3. Controleer het bestemmingsplan

Stel, u ziet nu een mooi park voor de deur. Dat kan over drie jaar volgebouwd zijn met woningen. Daar gaat uw uitzicht. Gelukkig zijn bouwplannen vaak ruim van tevoren bekend. Ze staan in het bestemmingsplan van de gemeente. U kunt dit plan gratis opvragen.

4. Vraag het definitieve energielabel op

Met het energielabel ziet u direct hoe energiezuinig de woning is. Een huis met energielabel A betekent een lagere energierekening en meer wooncomfort. Label G is het minst energiezuinig. Als koper kunt u bij de verkopers of makelaar het energielabel opvragen.

5. Laat het huis bouwkundig keuren

Het is de grootste teleurstelling van kopers: na de aankoop blijkt het ineens om het dak, de gevel of de fundering te repareren. Met een beetje pech kost dit u tienduizenden euro’s. Een bouwkundige keuring kan gebreken aan het huis aan het licht brengen.

Na de keuring weet u wat voor onderhoud er nodig is. U kunt daarna een inschatting van de kosten maken om het huis helemaal woonklaar te maken. Bij de onderhandeling staat u sterker als u een beeld heeft van de totale kosten. Zijn die hoog? Dan kunt u de koop alsnog ongedaan maken of een lagere prijs bieden.

Heeft u een huis op het oog en bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Uw adviseur van Arnold van Hooft helpt u graag. Neem contact met ons op voor meer informatie.