Elk jaar iets minder hypotheekrenteaftrek

Misschien merkt u het nog niet, maar sinds 2014 wordt de hypotheekrenteaftrek beperkt. Elk jaar verdwijnt een half procent van het maximale belastingtarief dat u mag aftrekken. In 2017 is het maximum nog precies 50%. Klinkt dat ingewikkeld? We leggen het graag voor u uit!

Hoe zit het ook al weer precies met de hypotheekrente? De rente die u betaalt over uw hypotheek mag u onder voorwaarden aftrekken van uw inkomen voor de belasting. Daardoor betaalt u minder inkomstenbelasting. Mensen met een inkomen in het hoogste tarief van de inkomstenbelasting, merken dat ze elk jaar iets minder belastingvoordeel hebben. Hoe zit dat precies? We geven het voorbeeld van Geert.

Hoe werkt hypotheekrenteaftrek?

Het belastbare inkomen van Geert bedraagt € 80.000. Dat is vóór aftrek van de aftrekbare kosten voor zijn eigen woning, maar inclusief eigenwoningforfait. Zijn belastbare inkomen na de aftrekposten is € 71.000. Omdat de aftrek helemaal in de vierde en hoogste schijf van de inkomstenbelasting valt, krijgt Geert dus te maken met de tariefsaanpassing van de hypotheekrenteaftrek. Zonder die aanpassing bedraagt het fiscale voordeel van de door hem betaalde rente 52% van € 9.000, wat neerkomt op € 4.680. In 2016 is het aangepaste tarief echter verlaagd tot 50,5%. Daardoor is het fiscale voordeel geen € 4.680, maar € 4.545 (50,5% van € 9.000). Een verschil van € 135.

Geldt dit ook voor mij?

Nog niet iedereen krijgt te maken met de beperking van de hypotheekrenteaftrek. U merkt het pas zodra uw inkomen in het hoogste belastingtarief valt. Daarvoor moet uw bruto jaarinkomen in 2016 hoger zijn geweest dan € 66.422.

Hypotheekrenteaftrek in de toekomst

De hypotheekrenteaftrek wordt niet helemaal afgeschaft. Als de huidige afspraken blijven bestaan, dan wordt in 2041 het eindstation bereikt. Dan bedraagt de maximale belastingaftrek nog 38%. Dat betekent dat over 16 jaar ook mensen met een lager inkomen minder hypotheekrente mogen aftrekken dan ze aan inkomstenbelasting betalen.

Bent u van plan om een huis te kopen? Dan houdt Arnold van Hooft al rekening met deze beperking van de hypotheekrenteaftrek bij het berekenen van uw netto maandlasten. Zo weet u meteen waar u aan toe bent. Ook in de toekomst. Een geruststellend gevoel, toch?

Wilt u meer informatie over de hypotheekrenteaftrek? Neem dan vrijblijvend contact op met het team van Arnold van Hooft.