Uw woning laten taxeren? Zo zit dat!

Wilt u een nieuwe hypotheek afsluiten of uw bestaande hypotheek oversluiten? Dan is een taxatierapport nodig. Het koophuis is onderpand voor de hypotheeklening. De hypotheekverstrekker wil zekerheid over de waarde van het onderpand.

En dit stelt u vast met een woningtaxatie.
Taxatie van de koopwoning is vrijwel altijd verplicht als u een hypotheek wilt afsluiten. Meestal komt een taxateur langs om de waarde van uw woning te bepalen. Maar het is ook mogelijk om een modelmatige taxatie te laten doen, waarbij uw woning niet wordt bezichtigd. Randvoorwaarde hierbij is dat de hoogte van de hypotheek niet meer is dan 90% van de op deze manier vastgestelde waarde.

Handig, zo’n taxatie

De hoogte van uw hypotheek is gebaseerd op de woningwaarde volgens de taxatie en niet de vraagprijs. Zo weet u meteen of u meer of minder betaalt dan de marktwaarde van het huis. Een uitzondering op die verplichting is de aankoop van een nieuwbouwhuis (tot een bedrag van € 500.000). In dat geval is vaak een schriftelijke koop- of aannemingsovereenkomst voldoende.

Bij elke hypotheekaanvraag is een zogenaamde ‘gevalideerde taxatie’ verplicht; dat betekent dat de taxateur zijn rapport laat controleren door het Nederlands Woning Waarde Instituut (NWWI). Het NWWI controleert of het taxatierapport voldoet aan alle eisen.

Waar let de taxateur op?

De taxateur let op een aantal punten. Onder andere:

  • de inhoud en grootte van het huis
  • de totale oppervlakte inclusief balkon, tuin en/of garage
  • de functionaliteit van de indeling van de ruimtes
  • de staat van het onderhoud.

Ook kijkt de taxateur naar bijvoorbeeld de bereikbaarheid van voorzieningen en eerder verkochte woningen in de buurt. Alle bevindingen legt hij vast in het taxatierapport. Zowel de hypotheekverstrekker als uzelf ontvangt een exemplaar.

Zo regelt u de woningtaxatie

Het is verstandig om de taxatie uit te laten voeren voor de ontbindende voorwaarde van de financiering verlopen is. Als blijkt dat de woning niet zoveel waard is als u ervoor betaalt, krijgt u geen volledige financiering van uw woning. In dat geval kunt u mogelijk het huis niet betalen.

U kunt zelf een erkende taxateur opdracht geven, of uw Zelfstandig Adviseur kan dit doen. Een woningtaxatie kan binnen 1 week uitgevoerd zijn. Het taxatierapport mag niet ouder zijn dan zes maanden op het moment dat u de hypotheekaanvraag indient.

De kosten

U betaalt als koper voor de taxatie. De exacte kosten zijn van meerdere zaken afhankelijk, maar u kunt denken aan een bedrag tussen de € 250 en € 350. Voor de controleren van het taxatierapport door het NWWI betaalt u gemiddeld € 45.

Bijkomende kosten zijn administratiekosten, kadastrale kosten, omzetbelasting en eventuele verschotten. Verschotten zijn mogelijke kosten voor bijvoorbeeld het opvragen van informatie bij de gemeente. Het tarief van de taxateur verschilt per aanbieder. Ook de grootte van het huis heeft invloed op de uiteindelijke taxatiekosten. Heeft u de taxatie nodig om een woning aan te schaffen, dan zijn de taxatiekosten aftrekbaar van de inkomstenbelasting.

Taxatie voor andere doeleinden?

U kunt ook zelf een woningtaxatie aanvragen. Bijvoorbeeld als u uw huis wilt verkopen. Zo kunt u de marktwaarde gebruiken om de vraagprijs vast te stellen. Daarnaast kan een woningtaxatie zinvol zijn als u een erfenis ontvangt, een (opstal)verzekering wilt afsluiten of bezwaar wilt maken tegen de WOZ-waarde van de gemeente.

Wilt u meer informatie over de woningtaxatie voor uw hypotheek, de eisen aan de taxateur en de bijbehorende kosten? Neem dan contact op met Arnold van Hooft Hypotheken en Verzekeringen.