Wonen in een landelijke omgeving blijft betaalbaar

Heeft u plannen om een huis te kopen? Dan bent u niet de enige. Het Kadaster publiceerde in de afgelopen maanden een recordaantal woningverkopen. Door de stijgende vraag naar koopwoningen worden deze langzaamaan steeds prijziger. Overal? Nee, niet overal. Wie over de stadswal heen durft te kijken, kan ook nu betaalbaar wonen. Hét moment om de drukke stad in te ruilen voor een weids uitzicht en groene omgeving?

In de maanden juli, augustus en september werd een recordaantal van in totaal 60.707 huizen verkocht. Die recordvraag naar koophuizen heeft invloed op de prijzen. Die stijgen fors. In de provincies is die stijging echter lang niet zo groot als in de stad.

Grote verschillen in prijs tussen regio’s

Huizen zijn het duurst in de Randstadprovincies. Daar kost een gemiddelde woning meer dan € 250.000. In de grote steden Amsterdam, Utrecht en Den Haag voelen kopers zich soms verplicht om tegen elkaar op te bieden voor een huis. Het is geen uitzondering dat tientallen geïnteresseerde kopers tegelijk één huis bezichtiging.

Die drukte betekent dat de betaalbaarheid van woningen in de stad onder druk komt te staan. Zeker bij woningen in populaire wijken of stadsdelen. Het betekent ook dat het verschil met de provincie steeds verder oploopt.

Waar zijn huizen het meest betaalbaar?

In de hoekprovincies van Nederland krijg je nog het meeste huis voor je geld. De gemiddelde huizenprijzen in Friesland, Groningen, Zeeland en Limburg liggen ergens tussen de € 188.00 en € 205.000. Vergelijk dat eens met Amsterdam, waar een gemiddeld huis inmiddels meer dan € 325.000 kost.

Provincies met de hoogste gemiddelde koopsom

  • Noord-Holland € 313.974
  • Utrecht € 292.663

Provincies met de laagste gemiddelde koopsom

  • Groningen € 188.077
  • Friesland € 189.511

(Bron: Kadaster. Cijfers over het tweede kwartaal van 2016)

Ruimte voordeel provinciaal wonen

Ruimte is bij makelaars in de provincie het toverwoord. Woonoppervlakken zijn buiten de stedelijke gebieden meestal een stuk groter. Bovendien overstijgt het aantal vierkante meters perceel in dorpen gemakkelijk de krappe stadstuinen.

Rustige omgeving wordt gewaardeerd

Niet alleen betaalbaar en ruim wonen zijn pluspunten van een huis buiten de stad. Veel mensen maken ook de stap vanwege het verlangen naar een rustigere omgeving. Minder verkeer en meer natuur.

Waar u gaat wonen hangt natuurlijk af van uw eigen eisen en wensen. Ziet u zichzelf al wonen in een landelijke omgeving? En wilt u weten wat uw mogelijkheden zijn voor de financiering van een huis? Uw adviseur van Arnold van Hooft zet graag alles voor u op een rijtje en helpt u met deze stap.