Nationale Hypotheekgarantie (NHG) in 2017 mogelijk voor huizen tot € 245.000

Als u een hypotheek wilt afsluiten, is het prettig als dat kan met Nationale Hypotheekgarantie. Niet alleen krijgt u dan bescherming als u buiten uw schuld de lasten niet meer kunt betalen, u ontvangt ook een fikse korting op uw hypotheekrente. Een hypotheek met NHG is wel aan een maximum gebonden. Maar goed nieuws: dat maximum stijgt in 2017.

Een hypotheek met NHG heeft veel voordelen, maar u kunt hem niet voor elke woning afsluiten. Er geldt een maximumbedrag. In 2016 mag uw hypotheek voor de NHG niet hoger zijn dan € 245.000 en de koopsom van uw huis niet meer bedragen dan € 231.132.

Wat is de maximale koopsom voor een huis met NHG in 2017?

Vanaf 2017 mag een huis maximaal € 245.000 kosten om een hypotheek met NHG te krijgen. Dat lijkt precies dezelfde grens als in 2016, maar er is een belangrijk verschil. In 2016 is € 245.000 het maximum voor de hypotheek. In 2017 is dat bedrag de maximale aanschafprijs van een huis.

Volgend jaar mag u maximaal 101% van de woningwaarde lenen (koopsom of taxatiewaarde, het laagste bedrag geldt). De maximale NHG-hypotheek is in 2017 dus € 247.450, ofwel 101% van € 245.000.

Er is één uitzondering. Als u van plan bent om energiebesparende maatregelen te installeren in uw nieuwe huis, dan kunt u een hogere NHG-hypotheek krijgen. In totaal 106% van de gemiddelde woningwaarde, dus € 259.700.

Hoe hoog is de maximale NHG-hypotheek?

  • € 247.450 – maximale NHG-hypotheek zonder ruimte voor energiebesparende voorzieningen
  • € 259.700 – maximale NHG-hypotheek met ruimte voor energiebesparende voorzieningen

Waarom is de maximale NHG-hypotheek lager dan vijf jaar geleden?

Toen er crisis was op de huizenmarkt, heeft de overheid de maximale NHG-hypotheek verhoogd in een poging de verkoop weer op gang te brengen. Het kan dus zijn dat u vrienden of familie heeft die een hypotheek van € 350.000 nog met NHG konden sluiten. Sinds 2012 is dat bedrag in stapjes teruggebracht, tot het vanaf volgend jaar gekoppeld is aan de gemiddelde woningwaarde.

Wat houdt de NHG ook al weer in?

De Nationale Hypotheekgarantie (NHG) biedt u financiële bescherming als u buiten uw schuld om de woonlasten niet meer kunt dragen. Bijvoorbeeld door onvrijwillige werkloosheid, wanneer u arbeidsongeschikt raakt of als u gaat scheiden.

De financiële bescherming kan inhouden dat uw schuld wordt teruggebracht tot een niveau waarop u de maandelijkse lasten wél kunt dragen. Als in een uiterst geval het huis gedwongen wordt verkocht met verlies, dan betaalt de NHG dat verlies aan de geldverstrekker. Als geldlener houdt u dus minder restschuld over.

In ruil voor de bescherming van de NHG betaalt u 1% van de koopsom van uw huis. Dat bedrag mag u overigens aftrekken van uw inkomen voor de belasting. Behalve de financiële bescherming krijgt u van de hypotheekverstrekkers ook een rentekorting op een hypotheek met NHG. Onze adviseurs helpen u graag verder!