Wel lagere hypotheekrente, geen boete

De hypotheekrente is al enige tijd bijzonder laag. Fijn voor wie nu een hypotheek afsluit of verlengt. Maar als u nog jaren vastzit aan een hogere rente, is dat zuur. Toch zijn er ook voor u mogelijkheden om lagere woonlasten te krijgen.
Banken en andere hypotheekverstrekkers merken het al tijden: veel huizenbezitters willen hun hypotheek omzetten naar een lagere rente, ook al zijn zij nog niet aan het einde van hun rentevaste periode. Dat kan door de hypotheek over te sluiten naar de laagste rente. Maar een nadeel daarvan is dat de bank dan een boeterente in rekening brengt, omdat zij rente-inkomsten mist. Die boete is even hoog als het bedrag dat de bank de komende jaren aan rente misloopt. Het lijkt dus of u niets opschiet met oversluiten, want per saldo bent u evenveel kwijt als met de oude rente. Inderdaad. Maar door die lage rente voor bijvoorbeeld 10 jaar vast te zetten, profiteert u een lange periode van lage woonlasten. Als u wacht tot het einde van de rentevaste periode is de rente misschien weer opgelopen. Dan zit u opnieuw (lang) vast aan een hoge rente.

Rentemiddeling
Boeterente moet u in één keer betalen en dat is voor u misschien een groot bezwaar. Weliswaar is de boeterente fiscaal aftrekbaar, maar u moet wel over zo’n hoog bedrag beschikken. Soms is oversluiten ook niet mogelijk, bijvoorbeeld als de hypothecaire lening hoger is dan de waarde van uw huis. Dan toch maar de rentevaste periode uitzitten met een hoge rente? Dat hoeft niet. Veel banken bieden tegenwoordig rentemiddeling aan. U sluit dan de hypotheek over, zonder een boete te betalen. In plaats daarvan betaalt u niet de laagste rente, maar iets meer. Dat levert de bank evenveel op als de boeterente die u had betaald wanneer u de laagste rente had gekregen. De boete wordt als het ware uitgesmeerd over de nieuwe rentevaste periode. Maar uw woonlasten liggen wel (een stuk) lager.

Oversluiten, rentemiddeling of niets doen?
Heeft u nog een hypotheek met een hoge rente? Neem dan contact op met ons kantoor. Wij gaan graag voor u na of oversluiten of rentemiddeling in uw situatie mogelijk is en wat zo’n oplossing u uiteindelijk oplevert.

Leave a Comment