Wat kost dat? Samenwonen

Samenwonen is in de eerste plaats natuurlijk een heel bijzonder moment. Wie wil nou niet zijn of haar grote liefde elke dag zien? Maar het heeft ook wat financiële voeten in aarde. Wie betaalt wat, wie regelt de administratie en wat delen jullie wel en niet? Het belangrijkste advies: neem er de tijd voor en maak duidelijke afspraken.

Maak een financieel overzicht

Het is handig om te beginnen met een helder financieel overzicht. Zet al jullie inkomsten, spaargeld en eventuele schulden op een rij. Maak ook de gezamenlijke uitgaven inzichtelijk. Denk bijvoorbeeld aan huur of hypotheek, elektriciteit, gemeentelijke belastingen, internet en de inboedelverzekering. En vergeet de dagelijkse kosten voor bijvoorbeeld de boodschappen niet. Tip: via een (online) huishoudboekje kunnen jullie de toekomstige uitgaven bijhouden.

Verdeel de kosten

Jullie kunnen ervoor kiezen om beide inkomens op één rekening te ontvangen en daar alles van te betalen. Maar misschien willen jullie dit liever gescheiden houden. Bespreek dit met elkaar. Een aantal mogelijkheden:

  1. Deel de kosten naar verhouding van inkomen. Verdient de een twee derde van het gezamenlijke inkomen en de ander een derde? Verdeel de kosten dan ook zo.
  2. Betaal ieder de helft. Bijvoorbeeld als jullie allebei ongeveer evenveel verdienen en ook nog genoeg overhouden voor persoonlijke uitgaven.
  3. Zorg dat jullie allebei hetzelfde bedrag overhouden. Bekijk wat jullie gezamenlijke inkomen is en wat de kosten zijn. Wat er overblijft, delen jullie door twee. Zo hebben jullie privé allebei evenveel te besteden.

Neem een en/of-rekening

Een gezamenlijke rekening is wellicht een goed idee. Vanaf deze rekening betalen jullie de gezamenlijke kosten, zoals de vaste lasten en huishoudelijke uitgaven. Jullie krijgen allebei een pinpas van deze rekening. Handig voor de boodschappen! Open meteen een gezamenlijke spaarrekening. Zo kunnen jullie geld opzijzetten om bijvoorbeeld een kapotte wasmachine te vervangen, of om samen een weekendje weg te gaan.

Koop samen iets leuks

Als jullie gaan samenwonen, wil je misschien ook wel nieuwe meubels. Het kan een hele uitdaging zijn om spullen te vinden die jullie allebei leuk vinden. Bespreek in elk geval hoeveel jullie er ongeveer aan willen besteden, zodat daar geen verwarring over ontstaat. Niets is zo erg als ruzie op de woonboulevard, toch?

Maak het officieel

Is alles doorgesproken? Schrijf het ook even op. Mocht er in de toekomst iets onduidelijk zijn over geld, dan kun je de afspraken er altijd even bij pakken. Willen jullie het helemaal officieel doen, leg ze dan vast in een samenlevingscontract. Een notaris stelt deze op. Wat hier precies in komt te staan, bepalen jullie zelf. De notaris helpt hier natuurlijk bij.

Nog even iets over de belasting…

Als jullie gaan samenwonen, kan dit gevolgen hebben voor de belasting. Informeer bij je de Zelfstandige Adviseurs van Arnold van Hooft en wij helpen jullie graag.