Pinnen? Zo kijkt niemand mee.

Afkijken in de klas. Een fenomeen wat waarschijnlijk nooit verdwijnt. U kent dat waarschijnlijk nog van vroeger. En uw puber herkent dit ook zeker. Het voelt als hulpvaardig om een klasgenoot te laten afkijken. De consequentie is een laag punt of een uurtje nablijven. Maar weet uw puber ook de consequentie van afkijken tijdens het pinnen?

Shouldering

Een pinpas lijkt voor een puber puur een plastic kaartje. Maar het is wel de sleutel tot zijn of haar bankrekening. Criminelen hebben diverse trucjes om aan een pinpas en pincode te komen. Een van deze trucjes is shouldering. Bij shouldering kijken criminelen tijdens het pinnen over de schouder mee. Het doel is om de pincode te stelen en vervolgens op een ander moment de pinpas. Doordat het twee op zichzelf staande gebeurtenissen zijn, hebt u dit als slachtoffers vaak niet in de gaten. Pas als blijkt dat er geld van de rekening is gehaald, gaan alarmbellen rinkelen.

Voorkom misbruik

Pubers weten wel dat een pincode geheim is. Ze vertellen de pincode dan ook niet snel door. Ze hebben alleen niet in de gaten dat criminelen ook achter een pincode kunnen komen door af te kijken. Het is dus belangrijk dat als uw kind een pinpas krijgt, ze leren hoe ze verstandig moeten pinnen.

3 tips

Geef uw puber de volgende tips:

  • Laat je niet afleiden als je gaat pinnen. Ook niet als iemand een grapje maakt, als je nog aan het kletsen bent. Houd je gezicht richting het scherm.
  • Zorg dat anderen niet kunnen meekijken als je de pincode intoetst. Houd je linkerhand voor de toetsen als je met je rechterhand de code intoetst.
  • Ben je je pinpas kwijt? Blokkeer ‘m dan voor de zekerheid. Dit doe je gemakkelijk via de Mobiel Bankieren app. Mocht je je pas toch weer terugvinden, dan kun je binnen twee weken de pas weer deblokkeren.

Deze tips gelden voor zowel het pinnen in een winkel als bij een geldautomaat. Criminelen zijn er tenslotte overal.

Wat kan RegioBank betekenen voor u en uw kind?

Uw Zelfstandig Adviseur van Arnold van Hooft helpt u graag bij de financiële opvoeding van uw kind. Wij bieden het JongWijs pakket aan voor kinderen van 0 – 18 jaar. Met dit pakket wordt uw kind stap voor stap wegwijs gemaakt. Bent u geïnteresseerd of wilt u meer informatie? Loop dan vrijblijvend binnen bij ons kantoor in Kerkdriel.