Wat als verhuizen dubbele woonlasten betekent?

Heeft u uw droomhuis gevonden, maar uw oude huis nog niet verkocht? Dan krijgt u tijdelijk te maken met dubbele woonlasten. Geen pretje, maar gelukkig zijn er mogelijkheden om de kosten zo laag mogelijk te houden.

Tijdelijke verhuur

In sommige gevallen kunt u uw oude koopwoning tijdelijk verhuren. Er is dan wel toestemming nodig van uw bank en de gemeente. Bovendien is dit alleen een optie wanneer u uw huis niet kunt verkopen én met dubbele maandlasten zit. Met die inkomsten kunt u dan een deel van uw vaste lasten betalen. Een bijkomend voordeel: u betaalt geen belasting over deze huurinkomsten. Helaas heeft tijdelijke verhuur ook nadelen. Zo mag u de hypotheekrente van dit huis niet aftrekken, loopt u het risico dat de huurder niet netjes betaalt en in het ergste geval beschadigt de tijdelijke huurder uw woning. Denk daarom goed na of tijdelijke verhuur iets voor u is, en zoek uit of uw woning ervoor in aanmerking komt.

Dubbele hypotheekaftrek

Twee hypotheken betalen is niet eenvoudig, maar soms onvermijdelijk. Daarom komt de overheid huiseigenaren een beetje tegemoet. De hypotheekrente is namelijk drie jaar  lang voor beide woningen aftrekbaar. Ook als u nog niet in uw nieuwe huis woont. En: u hoeft ook geen eigenwoningforfait aan te geven voor uw oude huis of voor het nieuwe huis als dat nog in aanbouw is.

Overbruggingskrediet

Als u uw oude woning nog niet verkocht heeft, dan komt de overwaarde ook niet vrij. Logisch, maar wel vervelend. Vooral als u van plan was dat geld te gebruiken voor uw nieuwe hypotheek. Gelukkig is er het overbruggingskrediet. Dit is een tijdelijke lening van uw geldverstrekker, speciaal in het leven geroepen voor deze situatie. Om voor een overbruggingskrediet in aanmerking te komen, moet u voldoen aan bepaalde voorwaarden. Uw Zelfstandig Adviseur van RegioBank kan u er meer over vertellen.

Familie en vrienden

Heeft u nog ergens een rijke oom of tante? Of ouders met een goed gevulde spaarpot? Dan zou u het met hen kunnen hebben over een lening of schenking. Uw familie mag in 2018 een belastingvrije schenking doen van maximaal € 100.800. Bekijk de voorwaarden om te zien of dit een optie voor u is.

Heeft u vragen over dubbele woonlasten? Uw Zelfstandig Adviseur van Arnold van Hooft geeft u graag onafhankelijk hypotheekadvies. Neem contact met ons op!