Starterslening: voor wie en hoe werkt het?

Van plan uw eerste eigen woning te kopen? Dan breekt een leuke, maar ook spannende tijd aan! Want wat als u uw droomhuis vindt, maar u nét wat geld tekortkomt? Niet getreurd, dankzij de Starterslening is er een kans dat u uw droomhuis tóch kunt kopen.

Als starter kunt u op de huidige woningmarkt wel een steuntje in de rug gebruiken. Daarom kunt u in ongeveer 200 gemeenten een Starterslening krijgen. De Starterslening is een aanvullende lening bovenop de hypotheek van uw eerste koophuis. Met deze lening overbrugt u het verschil tussen de prijs van de woning en uw maximale hypotheek. Helaas hebben niet alle gemeenten een Starterslening. Het is dus slim na te gaan of uw gemeente er wel een biedt.

Een Starterslening bestaat uit twee delen

De Starterslening bestaat uit een deel dat annuïtair wordt afgelost, en uit een deel dat oploopt. Het deel dat annuïtair wordt afgelost noemen we Starterslening, het deel dat oploopt Combinatielening. Voor beide delen heeft u de eerste drie jaar geen maandlasten. De aflossing van uw Starterslening ‘betaalt’ u namelijk de eerste drie jaar met uw Combinatielening. Deze loopt daardoor altijd op. Het voordeel van deze constructie is dat u de eerste drie jaar wat extra financiële ruimte heeft. Na deze periode van drie jaar betaalt u rente en aflossing. En lost u zowel de Starters- al Combinatielening af.

Komt u in aanmerking voor een Starterslening?

Dat hangt af van een aantal zaken. Allereerst moet de gemeente waarin u uw woning wilt kopen een Starterslening aanbieden. De voorwaarden kunnen per gemeente verschillen. Voldoet u aan de voorwaarden? Dan krijgt u van de gemeente een aanvraagformulier. U vult het formulier in, verzamelt de benodigde informatie en stuurt uw aanvraag naar het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn). Zij nemen de aanvraag dan in behandeling. Op de website van SVn  vindt u meer informatie over de Starterslening en de aanvraagprocedure.

Wilt u meer weten over de Starterslening? Bijvoorbeeld of de rente fiscaal aftrekbaar is, of wat er gebeurt als u uit elkaar gaat maar de lening op naam van u beiden staat? Het SVn beantwoordt op hun website veelgestelde vragen over de Starterslening.

Let op. Vraag nooit zomaar de Starterslening aan. Het is belangrijk om op een voor u verantwoorde manier te lenen. Wellicht zijn er nog andere financieringsmogelijkheden te bedenken die voor u gunstiger uitpakken. Bespreek daarom eerst met uw Zelfstandig Adviseur van Arnold van Hooft welke mogelijkheden u heeft. En maak daarna een verantwoorde keuze.