Vanaf welke leeftijd hoort de pinpas erbij?

Kinderen krijgen op steeds jongere leeftijd een eigen pinpas. Maar is dit wel verstandig? Met een pinpas is geld onzichtbaar en de kans op te veel geld uitgeven groter. Er is geen ‘juiste’ leeftijd. Uiteindelijk valt of staat het met de aandacht die u het onderwerp geeft. En uw aanpak. We geven uw graag wat tips.

Stap voor stap leren omgaan met geld

Kinderen leren omgaan met een pinpas en pincode is heel verstandig, noodzakelijk zelfs. Het is een onderdeel van het totale stappenplan om te leren omgaan met geld. Kinderen komen nu eenmaal veel in aanraking met digitaal geld. Ze zien u als ouder in winkels en online betalen met een pinpas. Pinnen is heel normaal. Daarom is het belangrijk dat u uw kind op tijd leert omgaan met een eigen pinpas. 

Bepaal zelf de spelregels

Bij RegioBank kunt u een JongWijs pinpas aanvragen voor kinderen vanaf 8 jaar. Dat betekent niet dat 8 jaar dé leeftijd is voor een pinpas. Het gaat er uiteindelijk om wanneer u vindt dat uw kind er aan toe is. U bepaalt de spelregels. Hoeveel verantwoordelijkheid krijgt uw kind en waar voelt u zich prettig bij? Een pinpas kan in eerste instantie bijvoorbeeld in beheer blijven bij u en pas later naar de portemonnee van uw kind gaan. U kunt ook afspreken dat u altijd samen pint of dat u het saldo wekelijks checkt. Zo houdt u een vinger aan de pols en leert uw kind steeds zelfstandiger pinnen.

Start altijd met contant geld

Voordat uw kind gaat pinnen, is het verstandig om hem of haar te leren omgaan met contant geld. Dit blijft de basis. Kinderen moeten eerst leren wat de waarde is van geld. En dat gaat het beste met contant geld. Begin daarom bij het geven van zakgeld áltijd met het geven van contant geld. Het liefste iedere week, met verschillende munten. Zo leert uw kind munten en uiteindelijk ook bankbiljetten herkennen. Bij het betalen in de winkel met contant geld, ontdekt uw kind het ruilmechanisme. We geven immers geld ‘in ruil’ voor een product. Geleidelijk kunt u ook tips over omgaan met digitaal geld geven. Zo leert uw kind omgaan met geld, in welke vorm dan ook. 

Zo pint uw kind veilig

Als uw kind eenmaal zelf pint, dan is het goed om hem of haar ook te leren veilig te pinnen. U kunt uw kind helpen met de volgende tips:

  1. Geef een pinpas of pincode nooit aan anderen.
  2. Laat je niet afleiden bij het betalen of geld opnemen.
  3. Vertel je pincode aan niemand. Ook niet aan medewerkers van een bank.
  4. Schrijf de pincode niet op, maar leer de vier cijfers uit het hoofd.
  5. Zorg dat anderen niet kunnen meekijken als je de pincode intoets.

Meer tips?

JongWijs is een gratis* volledig pakket mét tips om uw kind met geld om te leren gaan. Voor alle leeftijden. We hebben alle tips voor u onder elkaar gezet in één handig overzicht. Meer weten over JongWijs? Dat kan natuurlijk ook. Momenteel ontvangt uw kind niet alleen een cadeautje, maar ook een cadeaubon van € 7,50! Vraag uw adviseur van Arnold van Hooft naar de voorwaarden.