Kind naar de brugklas? Tijd voor een gesprek over geld

Heeft u een kind in groep 8? Een leuk jaar, met een musical, schoolkamp en eindfeest. Maar ook het jaar van de Cito-toets en middelbare school keuze. De middelbare school is een mooie nieuwe mijlpaal. Waarbij u kind ook meer met geld in aanraking komt. Goed dus, om hier vooraf bij stil te staan.

Pinnen in de kantine

Wist u dat in veel schoolkantines met pin wordt betaald? Als uw kind nog nooit heeft gepind dan is dat best een dingetje. Het geldbedrag, wel of geen transactie bon, het afgeschermd intoetsen van de pincode. Deze stappen zijn voor uw kind niet vanzelfsprekend. Samen oefenen maakt uw kind zelfverzekerder. Vergeet trouwens ook niet af te spreken waar uw kind de pinpas bewaart. Brugklassers zijn namelijk héél goed in spullen kwijt raken ;-).

Zakgeld en afspraken

Denk ook aan het zakgeld. Is het bedrag dat uw kind krijgt nog wel voldoende? Is het zakgeld alleen bedoeld voor extraatjes, of ook als kleedgeld of belgeld? Welke afspraken maakt u over eventuele extra kosten, zoals openbaar vervoer of de aanschaf van schoolspullen? En wie betaalt de reparatie als het mobieltje kapot gaat? 

Ga in gesprek met uw kind

Gebruik de tijd met uw kind vooral om in gesprek te gaan over geldzaken. Gewoon tussendoor. Aan tafel tijdens het eten, voor het naar bed gaan of onderweg naar het sporten. Door verschillende onderwerpen onder de aandacht te brengen, geeft u uw kind de juiste bagage om met meer zelfvertrouwen naar de brugklas te gaan. En tegelijkertijd geeft het u de zekerheid dat uw kind niet in zeven sloten tegelijkertijd loopt. 

Inspiratie voor een gesprek over geld?

Kunt u wel wat tips gebruiken om het gesprek over geld met uw kind aan te gaan? We helpen u graag met tips om uw kind te leren met geld om te gaan. De tips zijn ingedeeld per leeftijdsfase van uw kind. Handig toch? Ook jaarlijks tips voor u en uw kind thuis ontvangen? Open dan een gratis* kinderrekening Jongwijs. Neem contact op met uw Zelfstandige Adviseur van Arnold van Hooft voor meer informatie.