Trouwen in beperkte gemeenschap van goederen de nieuwe standaard

Iedereen die gaat trouwen denkt liever na over de jurk, het diner en de huwelijksreis, dan over de verdeling van geld en bezittingen. Dat laatste is namelijk vooral belangrijk op het moment dat u gaat scheiden. En dat gebeurt niet. Toch?

U gaat er natuurlijk niet vanuit, maar het kán zijn dat uw sprookje ooit eindigt. Bij scheidingen gaan de ruzies vaak over geld. Daarom heeft de overheid per 1 januari 2018 de huwelijksregels aangepast (dit geldt ook voor een geregistreerd partnerschap).

Eigen schuld blijft eigen schuld

Tot eind vorig jaar trouwde iedereen standaard in algehele gemeenschap van goederen. Alle bestaande bezittingen en schulden gingen op de grote hoop. Studieschulden, hypotheken, spaargeld: van dit alles werd u gezamenlijk eigenaar. Bij een echtscheiding ging het door de helft – en dat leidt tot ruzies. Voortaan blijven eigen bezittingen en schulden die u had vóór het huwelijk van u.

Had u voor het trouwen al een gezamenlijke hypotheek of gemeenschappelijke rekening, dan worden deze wél gelijk verdeeld. Net als alle bezittingen en schulden die u samen tijdens het huwelijk opbouwt (met uitzondering van erfenissen of schenkingen).

Tip: Het is handig om -naast een gemeenschappelijke betaal- of spaarrekening- ook beiden een betaalrekening op uw eigen naam te openen. Zo creëert u duidelijkheid, mocht u ooit uit elkaar gaan. Bij RegioBank krijgt u tot 28 februari € 50 cadeau als u klant wordt en een rekening opent*. Hier vindt u alle actievoorwaarden.

Cd van jou, cd van mij

Met de komst van de nieuwe regels, is het aan te raden om vóór het ja-woord vast te leggen welke bezittingen en schulden van wie zijn. Denk aan een studieschuld en hypotheek, maar ook aan waardevolle bezittingen, giften, schenkingen of erfstukken. De simpelste oplossing: pak de administratie erbij of stel thuis een contractje op met een overzicht van jullie bezittingen en schulden, inclusief datum en handtekening. Als u maar kunt bewijzen dat iets een privébezit is.

Wilt u tijdens uw huwelijk of geregistreerd partnerschap bezittingen of schulden apart houden? Schakel dan een notaris in voor het opstellen van huwelijkse- of partnerschapsvoorwaarden. Dit verandert niet door de nieuwe wet. U kunt na 1 januari 2018 nog steeds kiezen voor de algehele gemeenschap van goederen.

Heeft u nog vragen over dit onderwerp? Schakel dan een notaris in of ga even langs bij uw Zelfstandig Adviseur van Arnold van Hooft. Iedere situatie is namelijk anders en een expert weet precies wat de regels én de uitzonderingen op die regels zijn. Dan kunt u zich met een gerust hart voorbereiden op de mooiste dag van uw leven – en een gelukkig huwelijk