Welke belastingen veranderen in 2018?

Voor nieuwe regels en wetten wordt vaak 1 januari als ingangsdatum gekozen. Zodra de vuurwerkdamp is opgetrokken, is er dus wat veranderd. We zetten een aantal belangrijke zaken over de belastingwijzigingen in 2018 op een rij. Van uw inkomen tot uw eigen woning: dit kunt u onder meer verwachten.

Over uw inkomen betaalt u belasting. Deze inkomstenbelasting is opgedeeld in vier schijven. Over het algemeen geldt: hoe hoger uw inkomen, hoe hoger het belastingtarief. Dit jaar is de grens vanaf waar u het hoogste tarief betaalt een stukje opgeschoven. Dat was € 67.072 en wordt € 68.507.

Heeft u een inkomen in de hoogste belastingschijf? Dan betaalt u in 2018 over een deel van uw inkomen dus minder inkomstenbelasting. Houd er wel rekening mee dat het -afhankelijk van uw inkomen- kan gebeuren dat u iets minder hypotheekrenteaftrek krijgt door het opschuiven van deze tariefgrens.

Wat betaalt u over uw inkomsten?

De tarieven van de inkomstenbelasting veranderen zelf ook. De tweede en derde schijf (voor inkomens tussen € 20.142 en € 68.507) wordt met 0,05% verhoogd (40,85%). De hoogste schijf betaalt 0,05% minder (51,95%) ten opzichte van 2017. De eerste schijf voor inkomens tot € 20.142 verandert niet en blijft op 36,55%. Voor mensen in de AOW gelden andere tarieven, afhankelijk van het geboortejaar.

Wat er verandert als u een koophuis heeft

De maximale hypotheekrenteaftrek zakt dit jaar naar 49,5%. Dit is het tarief waartegen u de hypotheekrente kunt aftrekken. Daar merkt u alleen iets van als uw inkomen (deels) in de hoogste schijf valt. Elk jaar gaat er een half procent van de maximale hypotheekrenteaftrek af. Als het nieuwe kabinet de plannen doorvoert, dan wordt de renteaftrek veel sneller afgebouwd. In 2018 merkt u dat nog niet.

Voor de meeste huizenbezitters daalt het eigenwoningforfait met 0,05% naar 0,70%. Het eigenwoningforfait is een bijtelling bij uw inkomen. De daling is een compensatie voor de verminderde hypotheekrenteaftrek.

Restschuldfinanciering niet meer aftrekbaar

Is uw hypotheek hoger dan de waarde van uw huis? En moet u verkopen met een restschuld? Dan wordt verhuizen duurder, als u de restschuld moet financieren. De rente op de financiering van de restschuld is niet meer aftrekbaar dit jaar. Dat geldt overigens alleen als de restschuld vanaf 2018 is ontstaan.

Hoe zit het met uw spaargeld?

Over uw spaargeld betaalt u belasting, als deze boven een bepaalde grens komt. In 2017 was die grens € 25.000 per persoon, dit jaar is dat € 30.000. Voldoet u aan deze voorwaarden? Dan mag u met uw partner samen € 60.000 vermogen hebben zonder daar belasting over te betalen. De tarieven voor de vermogensrendementsheffing wijzigen ook. Effectief betaalt u 0,61% belasting op uw vermogen tussen € 30.000 en € 100.800. Dat was in 2017 nog 0,86%.

Wilt u beter zicht hebben op uw financiën? U kunt bij een Zelfstandig Adviseur van Arnold van Hooft terecht met al uw geldzaken. Neem contact met ons op!