Sparen voor een rijbewijs: zo regelt u dat

Kind 18 jaar? Tijd voor het rijbewijs! Een kostbaar project, want al die rijlessen en het examen kunnen flink in de papieren lopen. Gelukkig helpt een goede voorbereiding u een heel eind op weg. Dit zijn de beste drie momenten waarop u kunt starten met sparen.

Wat kost dat eigenlijk?

De één is met tien rijlessen klaar voor het examen, de ander heeft er vijftig nodig. De prijs varieert dus per persoon, maar gemiddeld genomen kost een rijbewijs tussen de 1600 en 2000 euro. Dat is, zeker voor ouders met meerdere kinderen, een forse uitgave. Helemaal omdat rond hun 18e verjaardag ook studiekosten, verzekeringskosten en op kamers wonen een rol gaan spelen. Dat vraagt om een goede financiële voorbereiding. Wanneer kunt u het beste starten met sparen?

Startmoment 1: De wieg

Ouders met een erg vooruitziende blik beginnen al zodra de toekomstige chauffeur nog in de luiers ligt. Als u vanaf de geboorte van uw kind tot zijn of haar 17e verjaardag 15 euro per maand opzij legt, komt u zonder rente uit op een bedrag van 2970 euro. Voor dat geld krijgt uw kind een heel ruim rijlespakket. Er blijft zelfs nog wat geld over om een leuk feest te geven als het felbegeerde roze pasje binnen is.

Startmoment 2: Na de basisschool

Een ander goed moment om te beginnen met sparen voor een rijbewijs dient zich aan zodra uw kind de basisschool verlaat. Als u dan 30 euro per maand spaart, heeft u na vijf jaar 1800 euro, en na zes jaar 2160 euro. Uw kind is dan oud genoeg om te beginnen met rijlessen, en voor dit bedrag kan dat.

Startmoment 3: De eerste bijbaan

Een andere mogelijkheid is om samen met uw kind te sparen voor hun rijbewijs. Zodra uw kind een bijbaantje krijgt, vaak als ze vijftien jaar zijn, kunt u bijvoorbeeld afspreken dat jullie allebei 25 euro per maand op een speciale rekening zetten. Na drie jaar is er dan 1.800 euro in de pot. Afhankelijk van de rijkunsten van uw kind, is dat net wel of net niet genoeg. Maar het begin is er!

Extra tips:

  • Open een speciale (kinder)spaarrekening. Zo voorkomt u dat spaardoelen door elkaar lopen.
  • Spaar automatisch. Zo vergeet u nooit een overboeking en hoeft u nergens meer over na te denken.