Uw (klein)kind wil een huis kopen; zo helpt u uw kind op weg

Met de huidige hypotheekregels is het voor starters moeilijker geworden om een eigen huis te kopen. De regels zijn strenger en de te lenen bedragen lager. Een steeds groter deel moet met eigen geld worden betaald. Een goed gevulde spaarrekening wordt een must.

Ga in gesprek met uw (klein)kind

Ook als uw (klein)kind nog niet bezig is met een huis, is het verstandig om hier tóch al over in gesprek te gaan. Er is namelijk vooral tijd nodig om genoeg te kunnen sparen. Door uw kind op tijd meer te vertellen en uitleg te geven, kan uw kind zich beter voorbereiden.

Mogelijke gesprekspunten:

Leg uit dat bij het aankopen van een huis meer komt kijken dan alleen het hypotheekbedrag. Er zijn bijkomende kosten, zoals overdrachtsbelasting, advieskosten en afsluitkosten.
Een huis is zelden instapklaar. Ook als er geen verbouwing is, zijn er kosten voor meubels, verf, raambekleding en eventueel vloeren.
Maak vaste en variabele kosten inzichtelijk. Bij een nieuw huis komen naast de hypotheek ook nog vaste lasten van verzekering, gas, water, licht en elektra kijken. Er zijn verschillende aanbieders, dus het is de moeite waard om prijzen te vergelijken.

Tips om te helpen met het sparen:

Bepaal het spaardoel.

Laat uw kind een droomhuis opzoeken op een internetsite. Dit plaatje symboliseert het spaardoel.
Stel voor om een aparte spaarrekening te openen, zodat het geld niet wordt uitgegeven aan andere zaken.
Adviseer om (een gedeelte van) extra verdiensten automatisch op de spaarrekening te zetten.

Een steentje bijdragen

Het is belangrijk dat uw kind zelf goed kan omgaan met geld. Dus alles voor uw kind betalen, is geen verstandige optie. Een steentje bijdragen is weer iets anders. Er zijn verschillende mogelijkheden zoals geld lenen of schenken. Aan beide opties zitten verschillende voor- en nadelen die voor ieders portemonnee weer anders zijn. Het is belangrijk dat u zich goed laat informeren door uw Zelfstandig Adviseur, zodat u kiest wat het beste bij u past.

Afspraken op papier zetten

Bij het helpen van uw (klein)kind is het belangrijk om er vooraf goed over na te denken. Zijn er bijvoorbeeld nog andere (klein)kinderen waar u rekening mee moet houden? En wat gebeurt er als de relatie van uw kind stukloopt? Of als u of uw kind komt te overlijden? Van wie is het geleende geld en wie betaalt. Door de afspraken duidelijk te maken en vast te leggen, is duidelijk wat de spelregels zijn. Voor iedereen. Voor u, uw kind, eventuele familieleden maar ook voor de Belastingdienst.

Persoonlijk advies van uw adviseur

Wilt u uw (klein)kind helpen bij de aankoop van een huis? Uw Arnold van Hooft adviseur helpt u hiermee. Een goed advies is niet alleen nu belangrijk, maar ook voor later.