Van eerste bod tot voorlopig koopcontract. Wanneer wordt het bindend?

Koophuizen zijn vaak liefde op het eerste gezicht. Bij de bezichtiging weet u het meteen: dit is ‘m! Dan moet u een bod uitbrengen. Hoe werkt dat? Is uw eerste bod meteen bindend? Wanneer bent u in onderhandeling met de verkoper? Wat zijn uw rechten als koper? We leggen het graag voor u uit.

Het belangrijkste: een mondeling bod is niet bindend. Volgens de wet is er alleen een overeenkomst als dat op papier staat en door de koper is ondertekend. Heeft u in al uw enthousiasme een bod gedaan waar u spijt van heeft? Geen nood. In deze fase zit u nog nergens aan vast.

Wanneer is een bod bindend?

Als u het met de verkoper eens bent over de prijs en de voorwaarden, kunt u een voorlopig koopcontract tekenen. Dat is in principe bindend, maar er zijn uitzonderingen. Na het ondertekenen heeft u altijd drie dagen bedenktijd. Van die drie dagen moeten er minstens twee gewone werkdagen zijn. Binnen die periode mag u zonder reden de koop afzeggen.

Het is verstandig om altijd ontbindende voorwaarden op te nemen in het koopcontract. Deze beschermen u tegen financiële problemen als u bijvoorbeeld de financiering niet rond krijgt of als achteraf blijkt dat de woning verborgen gebreken heeft.

Financieringsvoorbehoud

Bij het uitbrengen van het bod en in de koopovereenkomst kunt u financieringsvoorbehoud opnemen. Hierin geeft u aan u te beroepen op financieringsvoorbehoud, wanneer u op een bepaalde datum niet beschikt over koopsom (+ kosten koper). U geeft ook aan gebruik te willen maken van een hypothecaire geldlening bij een geldverstrekker. U verplicht uzelf om al het mogelijke te doen om de financiering rond te krijgen.

Bouwkundige keuring

Een andere ontbindende voorwaarde die in veel contracten staat, is een ongunstige bouwkundige keuring. Blijkt er veel mis met het huis, dan kunt u nog zonder boete onder de koop uit. Ook het niet krijgen van Nationale Hypotheekgarantie (NHG) kunt u op laten nemen als ontbindende voorwaarde.

Het is niet zo dat de overeenkomst uit zichzelf ongeldig wordt, als aan een van de ontbindende voorwaarden is voldaan. U dient zelf binnen een bepaalde termijn schriftelijk richting de makelaar of de verkopende partij de koopovereenkomst te ontbinden.

Zijn er geen geldige redenen om van de koop af te zien en zit de bedenktijd erop? Dan is het voorlopig koopcontract bindend. U kunt nog steeds weigeren het huis te kopen, maar dan bent u de verkoper een boete verschuldigd van 10% van de koopsom.

Mag een makelaar met meerdere kopers onderhandelen?

Een verkopend makelaar mag geen potentiële kopers tegen elkaar uitspelen. Het bod van de één mag dus niet gebruikt worden om een hoger bod te ontlokken bij de ander. Het is echter een misverstand dat een verkoper geen biedingen meer mag overwegen als hij in onderhandeling is.

Als er een tweede koper geïnteresseerd is, staat het hem zelfs vrij om de vraagprijs te verhogen. De makelaar zal vervolgens vragen om een uiterst bod te doen op het huis. Als dat bod te laag is, kan hij de onderhandelingen afbreken om door te gaan met de tweede koper.

Gaat u op huizenjacht, dan is een goede voorbereiding belangrijk. Kom vooraf eens langs bij uw Arnold van Hooft Adviseur voor een vrijblijvende verkenning van uw financieringsmogelijkheden. Als snel handelen vereist is, is de kans kleiner dat u straks in de problemen komt.