7 tips om uw huis winterklaar te maken

Hierbij 7 duurzame tips om uw huis winterklaar te maken: goed voor het milieu én voor uw portemonnee.

1. Zet het raam open

Ja, u leest het goed. Ventileren is duurzaam! In de winter houden we ramen en deuren liever lekker dicht. U stookt immers niet voor de vogels. Maar als u niet ventileert, blijft al het vocht binnen en krijgt u meer kans op schimmels en vochtplekken. Bovendien wordt droge lucht sneller warm en hoeft u dus minder te stoken als u ventileert. Frisse lucht én een lagere energierekening. Wat wilt u nog meer?

2. Wees iedereen te slim af

Met een slimme thermostaat ziet u in een oogopslag wat uw verbruik is. Ook kunt u van een afstand de verwarming hoger of lager zetten. Heel handig als u van huis bent en uw kinderen de thermostaat op 25 graden zetten omdat ze te lui zijn om een dikkere trui van boven te halen. U draait de verwarming gewoon weer terug naar 20!

3. Duurzaamheid telt óók in de keuken!

Asperges in december? Niet zo duurzaam, want die komen in de winter helemaal met het vliegtuig uit Peru. Kies liever voor groenten uit het seizoen, zoals bieten, kool of pompoen. Er is genoeg keuze! En gooi de kliekjes niet weg, maar maak er een lekkere wintersoep of stoofpot van. De Groente- & Fruitkalender van Milieu Centraal laat zien welke groenten en fruit u het best in de winter kunt eten.

4. Investeer uw spaargeld

Uw huis energiezuiniger maken is een slimme investering. U verdient er (op termijn) geld mee terug én u verhoogt de waarde van uw huis. Denk bijvoorbeeld aan spouwmuurisolatie, een HR+ ketel of een warmtepomp. Wilt u weten met welke stappen u thuis energie kan besparen en op welke subsidie u recht heeft? Doe de woningtest op slimwoner.nl.

5. Geef energie aan de buren

Zonnepanelen zijn duurzaam, maar ook duur. Maak er daarom een buurtproject van: misschien kunnen jullie samen de investering doen. Heeft uw buurman al zonnepanelen op het dak? Dan kunt u ook elkaar energie geven via powerpeers. Handig als u wat groene stroom over heeft, want zelfs op een mooie winterdag kan de zon flink wat energie opleveren.

6. Maak de droger vaker schoon

In de winter, als u de was niet buiten kunt hangen, gebruikt u de droger vaker. Maak daarom na elke wasbeurt het pluizenfilter schoon. Als het filter verstopt raakt, duurt het drogen langer. En dan gebruikt de droger meer energie.

7. Huur uw kerstboom

Waarom zou u elk jaar een nieuwe kerstboom kopen, als u er ook een kan huren? Via verschillende websites kunt u voor een paar weken een boom met kluit adopteren. Google maar eens op ‘kerstboom huren’. Na de feestdagen wordt de boom weer opgehaald en terug de grond in gezet. Op naar volgend jaar! Zo gaat een boom jarenlang mee. Trouwens: u versiert uw boom toch wel met LED-lampjes? Dat is zeven keer zuiniger dan ouderwetse lampjes.