Pensioen voor de deur? Let op uw woonlasten!

Met pensioen gaan is een grote levensgebeurtenis. Woont u in een koophuis, dan veranderen er ook zaken met betrekking tot uw hypotheek. Die verdienen uw aandacht. Ook als het nog even duurt voor u met pensioen gaat.

Minder renteaftrek na pensioen

De belastingtarieven zijn lager zodra u de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Als er verder niets aan uw situatie wijzigt betaalt u dus minder inkomensbelasting. Een nadeel is dat u door de lagere belastingtarieven minder voordeel heeft van uw hypotheekrenteaftrek. Uw netto hypotheeklasten kunnen daardoor hoger zijn dan voor uw pensioen.

Let op! Krijgt u voor de hypotheekrenteaftrek maandelijks een bedrag terug van de Belastingdienst? Controleer dan of u deze aan moet laten passen om te voorkomen dat u later een deel moet terugbetalen.

Vervallen hypotheekrenteaftrek

Voor veel mensen wordt 2031 ook een belangrijk jaar. In 2001 werd besloten dat de rente op uw hypotheek vanaf dat moment nog maximaal 30 jaar aftrekbaar is. Dus heeft u een (aflossingsvrije) hypotheek gesloten in 2001 of daarvoor? Dan vervalt in 2031 de hypotheekrenteaftrek. Dan worden uw rentelasten een stuk hoger. Bent u benieuwd hoe deze wijziging voor u uitpakt? Uw Zelfstandig Adviseur rekent het graag voor u uit.

U kunt minder lenen

Het kan zijn dat u nog een keer wil verhuizen. Naar een kleiner huis of appartement bijvoorbeeld. Het is wel belangrijk om te bedenken dat het maximale bedrag dat u aan hypotheek kunt krijgen, waarschijnlijk lager is dan toen u nog werkte.

Dat verschil merkt u al vanaf circa 10 jaar voor u met pensioen gaat. Vanaf dat moment moet een bank al rekening houden met uw toekomstige pensioeninkomen. En niet met het inkomen dat u op dat moment verdient.

Een aflossingsvrije hypotheek aflossen

Heeft u een aflossingsvrije hypotheek die afloopt na uw pensioen? En bent u niet van plan om uw woning te verkopen? Ook dan verdient uw hypotheek uw aandacht. Heeft u voldoende gespaard om de lening helemaal of grotendeels af te lossen? Dan is er niets aan de hand. In dat geval kunt u de hypotheek aflossen en genieten van een leven zonder woonlasten.

Maar wellicht heeft u weinig eigen geld voorhanden. Als u er op tijd bij bent, heeft u verschillende mogelijkheden. U kunt bijvoorbeeld uw hypotheek omzetten naar een vorm waarbij u wél aflost. Voor het bedrag dat aan het einde van de looptijd afgelost moet worden kunt u ook een nieuwe hypotheek afsluiten. Of dat mogelijk is hangt af van uw pensioeninkomen, de hoogte van de rente op dat moment en de hypotheekregels die de overheid stelt.

Wilt u een vrijblijvend gesprek met een adviseur van Arnold van Hooft? Neem contact op.