Maximaal 100% lenen bij hypotheek. Hoe zit dat?

Meer geld lenen dan uw huis waard is. Bijvoorbeeld om alle extra aankoopkosten te financieren. Vroeger kon dat, maar sinds 2018 niet meer. Nu kunt u nog maximaal 100% van de waarde van uw huis lenen. Dat betekent dat u eigen geld nodig hebt als u een huis gaat kopen.

De maximale hypotheeksom is sinds 1 januari 2013 elk jaar met een procent omlaaggegaan. Van 105% in 2013, naar 100% in 2018. Dat betekent dat als u nu een huis koopt, uw maximale hypotheek even hoog is als de marktwaarde van uw woning. Alle bijkomende ‘kosten koper’ (waaronder de overdrachtsbelasting, taxatie- en notariskosten) financiert u zelf.

Rekenvoorbeeld

U wilt een huis kopen van € 200.000. Dan mag uw hypotheek sinds 2018 ook maximaal € 200.000 zijn. Stel: de bijkomende kosten voor de notaris, de taxatie en de overdracht komen rond de € 8.000 uit, dan betaalt u dit uit eigen zak.

Waarom die verlaging?

De overheid wil met het verlagen van de maximale hypotheeksom het risico op een restschuld verkleinen. Het huis is immers het onderpand van uw hypotheek. En als dat minder waard wordt (zoals bijvoorbeeld tijdens de economische crisis gebeurde), dan blijft er een restschuld over die nadelig is voor u als koper en de geldverstrekker.

Maar er is een uitzondering

Voor kopers die hun huis willen verduurzamen, wordt een uitzondering gemaakt. Wilt u uw nieuwe huis voorzien van zonnepanelen, een warmtepomp of extra isolatie? Dan kunt u bij sommige geldverstrekkers 106% van de woningwaarde lenen. Natuurlijk alleen als uw financiële situatie dit toelaat.

Heeft u een mooi huis gezien en bent u benieuwd hoe het zit met de hypotheek? Loop eens vrijblijvend binnen bij uw Zelfstandig Adviseur van Arnold van Hooft. Hij of zij legt u graag uit hoe het zit.