Kan ik als ZZP’er een hypotheek afsluiten?

Voor zelfstandig ondernemers was het tot enkele jaren geleden een behoorlijke opgave om een hypotheek te krijgen. Gelukkig zijn de tijden veranderd. Er wordt meer rekening gehouden met uw positie als ZZP’er. Dit zijn de mogelijkheden.

De ene keer vliegen de opdrachten u om de oren, de andere keer is het zoeken naar klussen. Voor een ZZP’er is geen maand hetzelfde als het om de inkomsten gaat. Terwijl een bank juist naar zoveel mogelijk zekerheid zoekt bij het verstrekken van een hypotheek. Nederland telt inmiddels meer dan een miljoen ZZP’ers. Oftewel: tijd om de regels te versoepelen.

Minstens drie jaar zelfstandig

Bent u drie jaar of langer werkzaam als ZZP’er? Dan is het duidelijk wat er nodig is om een hypotheek te krijgen. Om uw maximale hypotheek te berekenen, kijkt een hypotheekverstrekker naar uw gemiddelde inkomsten van de afgelopen drie jaar. Dat is het uitgangspunt voor uw lening. Maar let op: heeft u in het laatste jaar een stuk minder verdiend dan in de jaren daarvoor, dan is dát bedrag het uitgangspunt.

Een tot drie jaar zelfstandig met NHG

Een hypotheek afsluiten als beginnend ZZP’er? Vroeger kon u het dan wel schudden. Maar na 1 december 2016 is daar verandering in gekomen. Sindsdien kunt u als ZZP’er al na twaalf maanden zelfstandigheid een hypotheek afsluiten onder Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

Een van de voorwaarden is dat u drie aangiften van inkomstenbelasting kunt laten zien. Heeft u die niet, dan is er een prognose van uw inkomen nodig, opgesteld en onderbouwd door uw administratiekantoor of een registeraccountant. Dat is een inschatting van uw verwachte inkomen op basis van de afgelopen drie jaar. Inkomen uit loondienst en zelfstandig ondernemerschap mogen hierbij gecombineerd worden. Ook hier geldt: verdiende u in het laatste jaar fors minder dan de jaren ervoor? Dan is het inkomen uit het laatste jaar het uitgangspunt.

Een tot drie jaar zelfstandig zonder NHG

Ook de regels voor ZZP’ers die een hypotheek willen zonder NHG zijn een stuk soepeler geworden, al is het nog steeds niet eenvoudig. Alle voorwaarden die gelden bij hypotheken mét NHG zijn ook van toepassing voor hypotheken zonder die garantie. Daarnaast is vaak een intentieverklaring van een werkgever of prognose van toekomstig werk noodzakelijk.