Overwaarde? Denk aan de bijleenregeling!

Als u gaat verhuizen naar een nieuw huis, dan houdt u misschien geld over aan de verkoop. De opbrengst van uw eigen woning was in dat geval groter dan uw hypotheekschuld. Heeft u overwaarde en koopt u binnen drie jaar een ander huis, dan kunt u te maken krijgen met de bijleenregeling. Wat houdt dat precies in?

Verkoopt u uw eigen woning en koopt u een andere? Dan kan dat gevolgen hebben voor uw hypotheekrenteaftrek, als bij verkoop de opbrengst hoger is dan de eigenwoningschuld. Uw eigen woning heeft dan overwaarde. Dan geldt de bijleenregeling. Hierdoor mag u mogelijk niet alle hypotheekrente aftrekken, als u een nieuwe eigen woning koopt.

Sluit u een nieuwe hypotheek af? Dan mag u de rente alleen aftrekken over het hypotheekbedrag minus de overwaarde. We geven u twee voorbeelden. In het eerste geval wordt de overwaarde gebruikt voor een goedkopere woning, in het tweede geval voor een duurder huis.

Ook eerder verkochte huizen tellen mee

Verkocht u al vaker uw huis? Dan blijven ook de bedragen die u overhield uit eerdere verkopen meetellen voor de bijleenregeling. De overwaarde, opgeteld bij de winsten uit de oude verkopen, zijn samen de eigenwoningreserve (deze vervalt na 3 jaar na verkoop van de woning, als u geen nieuwe eigen woning aanschaft).

Andersom werkt het ook. Verkocht u ooit een huis met een restschuld? Dan mag u dat bedrag aftrekken van uw eigenwoningreserve. Meer weten? Op de website van de Belastingdienst staat een rekenhulp.

Bent u van plan om binnenkort een ander huis te kopen en heeft u een overwaarde? Dan kunt u die verzilveren of bijleggen voor uw nieuwe woning. Uw Zelfstandig Adviseur rekent u graag voor wat de financiële gevolgen zijn van uw keuze.