Pas op voor coronafraude

Criminelen misbruiken de berichtgeving rondom het coronavirus om geld te stelen. Bijvoorbeeld door valse berichten te sturen over een ‘antibacteriële betaalpas’ (die niet bestaat). Trap hier niet in en geef fraudeurs geen kans. Weet waar u op moet letten. 

Valse e-mail

Wees extra alert bij e-mails met ‘corona’ of ‘COVID 19’-gerelateerde onderwerpen. Vooral als er links of bijlages in zitten. Dit geldt ook voor e-mails die gaan over contactloos betalen waarin bijvoorbeeld wordt gevraagd om hiervoor een nieuwe bankpas aan te vragen. 

Urgentie

Kijk uit wanneer er druk wordt uitgeoefend in een e-mail, SMS of whatsapp bericht (‘klik snel’, ‘nu is het gratis, over drie dagen niet meer’, ‘ik heb snel geld nodig’). Criminelen maken vaak gebruik van dit soort tactieken. 

Hulpvraag

Krijgt u vanaf een onbekend telefoonnummer of e-mailadres een verzoek om geld over te maken naar een bekende of familielid? En wordt hierbij ook een onbekend rekeningnummer genoemd? Controleer dan goed of dit verzoek klopt. Neem eerst telefonisch contact op met het familielid of de bekende via het oude, vertrouwde telefoonnummer dat u van diegene heeft. Boek niks over voordat u elkaar gesproken heeft.

Pas op uw pas

Let op bij een verzoek om uw bankpas uit te lenen, op te sturen of te recyclen. Oplichters proberen op dit moment bankpassen en pincodes te bemachtigen om geld te stelen. De ‘antibacteriële bankpas’ of het vriendelijke aanbod om ‘boodschappen voor u te doen met uw pas’, zijn hier voorbeelden van. 

Inloggen

Wij sturen u nooit berichten met een link naar een inlogpagina. Type zelf https://www.regiobank.nl/ in de adresbalk van uw browser om naar de mijn-omgeving te gaan. 

Vermoeden van fraude en/of phishing?

Dit is wat u moet doen: 

  • Klik nooit op de links en open de bijlages van een verdacht bericht niet 
  • Stuur de valse e-mail of SMS door naar valse-email@regiobank.nl
  • Verwijder vervolgens de e-mail of SMS
  • Heeft u toch gereageerd op een verdacht bericht en heeft u gegevens gedeeld of geld overgeboekt? Neem zo snel mogelijk contact op met ons via 030 – 633 30 00.

Indien u twijfelt kunt u ook de Zelfstandige Adviseurs van Arnold van Hooft (telefonisch) bereiken. Wij helpen u graag verder.