Overlijdensrisicoverzekering niet langer meer verplicht: opzeggen of overstappen?

Een belangrijke verandering in de regels rond de Nationale Hypotheek Garantie (NHG): een overlijdensrisicoverzekering is niet langer meer verplicht. Die verandering gold al voor iedereen die vanaf 2018 een NHG-hypotheek wilden afsluiten. Nieuw is dat ook bestaande NHG-hypotheken straks niet meer hoeven te worden gedekt. U kunt die verzekering dus stopzetten of aanpassen. Arnold van Hooft legt u graag uit of dat verstandig is of niet. 

Het doel van de overlijdensrisicoverzekering was mensen te behouden voor financiële risico’s bij overlijden. De verzekering keert dan het afgesproken bedrag uit om de schade te beperken. Maar elk voordeel heeft zijn nadeel: ouderen, chronisch zieken of voormalig patiënten konden alleen een NHG-hypotheek krijgen als ze een flinke premie betaalden voor de overlijdensrisicoverzekering. Door die af te schaffen wil de overheid de woningmarkt breder toegankelijk maken. 

Wanneer stopzetten?

Met ingang van 1 januari 2020 is de overlijdensrisicoverzekering helemaal niet meer verplicht. Ook niet als u een bestaande NHG-hypotheek heeft. U kunt die overlijdensrisicoverzekering dus stopzetten. Bijvoorbeeld als u ondertussen een veel hoger salaris ontvangt of de looptijd al grotendeels is verstreken. U kunt ook de verzekering aanpassen. 

Doe dat echter niet zonder een goed gesprek met Arnold van Hooft. In veel situaties blijft die overlijdensrisicoverzekering gewoon een heel verstandige investering. Ook bij u? Ons advies is vrijblijvend!