Nieuw huis kopen? Dit zijn de 6 stappen

Een grotere tuin, mooiere keuken, meer slaapkamers. Het is vaak heerlijk wegdromen tijdens de zoektocht naar een nieuw koophuis. Het spannende gedeelte komt pas als u uw droomhuis heeft gevonden. Want waar moet u allemaal aan denken? Ons stappenplan helpt u op weg.

Stap 1. Wat mag mijn nieuwe huis kosten?

Hoeveel u kunt besteden aan uw nieuwe huis hangt eigenlijk van twee zaken af: de waarde van het nieuwe huis en het bedrag dat u kunt lenen bij de bank. Met de rekentool op onze website krijgt u een idee van het bedrag wat u ongeveer kunt lenen. Wilt u weten hoeveel u écht kunt lenen? Vraag uw Zelfstandig Adviseur om uitleg. Dan kunt u meteen samen bekijken hoe het zit met uw huidige hypotheek.

Stap 2. Eerst verkopen en dan kopen

De kip of het ei? Belangrijk om bij stil te staan. Als u eerst uw oude huis verkoopt, voorkomt u dat u elke maand voor twee huizen betaalt. Dat is natuurlijk fijner voor uw bankrekening. Ook weet u na de verkoop precies wat u aan uw nieuwe huis kunt besteden. Heeft u uw huis al verkocht, maar nog geen nieuw huis gevonden op het moment van de sleuteloverdracht? Dan kan een huurhuis uitkomst bieden.

Stap 3. …of tóch eerst kopen ?

Als u uw droomhuis voorbij ziet komen, wilt u wellicht helemaal niet wachten tot uw oude huis is verkocht. En direct vanuit uw oude huis in uw droomhuis stappen, betekent ook maar één keer verhuizen. Reken in dit geval wel uit of u financieel voldoende ruimte hebt om dubbele woonlasten te dragen. Uw Zelfstandig Adviseur kan dit samen met u bekijken.

Stap 4. Op zoek naar hét huis!

Als u weet wat uw nieuwe woning mag kosten, wordt het zoeken al een stuk eenvoudiger. Op internet vindt u natuurlijk een enorm woningaanbod, onder andere op funda.nl, jaap.nl en huislijn.nl. Of misschien ziet u uw droomhuis wel voorbijkomen in de etalage van een makelaar bij u in de buurt. Een aankoopmakelaar in de arm nemen is ook een optie. Hij of zij kan u wellicht helpen bij het vinden van huizen die nog niet officieel in de verkoop zijn. En bij het inschatten of de vraagprijs redelijk is.

Tip: Op zaterdag 6 oktober 2018 is er weer een Open Huizen Dag. Een ideaal moment om binnen een dag bij meerdere huizen binnen te kijken! Vergeet niet deze vijf vragen te stellen tijdens uw bezoek.

Stap 5. Bieden en onderhandelen

Verliefd geworden op een huis? Dan is het tijd om uw pokerface uit de kast te trekken. Goed onderhandelen is namelijk een kunst. Hoofdregels: wees niet te gretig en let goed op eventuele gebreken, want dat geeft u een betere onderhandelingspositie. Is uw pokerface niet goed genoeg? Vraag dan een aankoopmakelaar om de onderhandelingen voor u te doen. Dat kost wat extra geld, maar een makelaar heeft dan ook veel ervaring. Neem voordat u uw bod uitbrengt ook nog even contact op met uw Zelfstandig Adviseur. Hij of zij kan bekijken of dit bod ook echt past bij uw financiële situatie.

Stap 6. De hypotheek regelen

Heeft u al een hypotheek voor uw bestaande woning? Bespreek dan met uw hypotheekadviseur of u deze mee kan nemen. Het is belangrijk dat uw hypotheek past bij uw nieuwe situatie. Als u groter gaat wonen, betekent dit vaak ook een hogere hypotheek en hogere maandlasten. Als u eigen geld inbrengt, hoeft u niet het hele bedrag te lenen en worden uw maandlasten lager. Bij het afsluiten of oversluiten van een hypotheek komen vaak termen als ‘restwaarde’ of ‘hypotheekrenteaftrek’ voorbij. De hypotheekadviseur van Arnold van Hooft kan u precies uitleggen wat deze termen betekenen. Neem contact met ons op!