Hypotheek met BKR? Bekijk hier de opties

Inkomsten, uitgaven, schulden, spaargeld: het heeft allemaal invloed op hoeveel u kunt lenen om uw huis te financieren. Toch kunt u ook met een BKR-registratie een hypotheek afsluiten.

Wat is een BKR-registratie? 

Het Bureau Krediet Registratie (BKR) houdt bij wie er leningen en krediet heeft. Het gaat om alle leningen van meer dan € 250 met een looptijd langer dan een maand, bijvoorbeeld een creditcard of een uitgestelde betaling zoals een mobiel abonnement. Sluit u ergens een lening af, dan moet die kredietverstrekker dat doorgeven aan het BKR. 

Iedereen die met een lening of krediet staat vermeld bij het BKR, heeft een BKR-registratie. Wilt u weten of u een BKR-registratie heeft? Vraag dan om inzage in uw kredietgegevens op de website van BKR. 

Huis kopen met BKR 

Heeft u een BKR-registratie? Dat hoeft niet meteen een probleem te zijn. U bent bepaald niet de enige. In Nederland zijn er ongeveer 8,5 miljoen mensen die BKR geregistreerd zijn en dus één of meerdere kredieten hebben afgesloten. Soms gaat dat om grote kredieten, maar veel mensen hebben alleen product op afbetaling gekocht, zoals een mobiele telefoon. De kredietverstrekker kan via uw BKR-registratie zien of u een betrouwbare betaler bent.

Positief of negatief 

Komt u altijd uw betalingsverplichtingen netjes na? Dan heeft u een positieve BKR-registratie. Een hypotheek afsluiten zou geen probleem moeten opleveren. Wel kan het bedrag dat u kunt krijgen aan hypotheek wat lager zijn als u al andere hoge leningen uit heeft staan. Het wordt vervelender als u op uw bestaande lening(en) een betalingsachterstand heeft. Dan krijgt u een codering, waarmee het al snel een stuk lastiger kan worden om een hypotheek af te sluiten. 

BKR-coderingen

Bij een betalingsachterstand van drie maanden krijgt u een A-codering. Als uw betalingsachterstand (de A-codering) is hersteld, krijgt u een H-codering. Een hypotheek afsluiten kan bij een enkele verstrekker dan nog wat lastiger zijn. Daarnaast zijn er wat zwaardere coderingen, als u serieuze problemen heeft met aflossen. 

Heeft u zo’n zware codering? Dan is waarschijnlijk geen enkele kredietverstrekker bereid u een hypotheek te verstrekken. U komt pas weer in aanmerking als u uw schuld hebt afgelost en dat enkele jaren zo houdt. Houd er rekening mee dat een BKR-registratie vijf jaar zichtbaar blijft in het systeem. 

Meer informatie 

Het is dus afhankelijk van de codering of u een hypotheek kunt afsluiten en of deze invloed heeft op het bedrag dat u kent lenen. Wilt u informatie over het afsluiten van een hypotheek met een BKR-registratie of wilt u meer weten over uw persoonlijke situatie? Uw Zelfstandige Adviseur van Arnold van Hooft kan u er meer over vertellen.