De voordelen van Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Komt u in aanmerking voor een hypotheek met NHG? Dan is het verstandig om dit altijd te doen. Het geeft u meer zekerheid en levert ook nog eens rentevoordeel op. 

Drie voordelen van NHG

  • U betaalt een lagere hypotheekrente
  • U sluit een hypotheek af die past bij uw financiële situatie 
  • U heeft zekerheid bij financiële problemen

U betaalt een lagere hypotheekrente 

Omdat de NHG extra zekerheid biedt aan geldverstrekkers, geven ze vaak een korting op hypotheken met NHG. Ook RegioBank past hierop haar rentetarieven aan. En dat scheelt toch weer in uw portemonnee. 

U sluit een hypotheek af die past bij uw financiële situatie

Een hypotheek met NHG voldoet aan de normen voor verantwoord lenen van het Nibud. Zo weet u dus zeker dat u niet meer leent dan u eigenlijk kunt dragen. U wilt naast uw maandelijkse aflossing toch ook geld overhouden voor boodschappen, verzekeringen en leuke uitstapjes?

U heeft zekerheid bij financiële problemen 

Valt uw inkomen onverwachts terug, bijvoorbeeld omdat u werkloos wordt of gaat scheiden? Misschien kunt u uw maandelijkse hypotheeklasten dan niet meer betalen. NHG biedt u in deze periode een vangnet. Samen met uw geldverstrekker kijkt zij hoe u de hypotheek weer betaalbaar kunt maken. Blijkt verkoop de enige optie, maar is de opbrengst van uw woning lager dan de openstaande schuld? Dan kan NHG u deze restschuld onder bepaalde voorwaarden  kwijtschelden. 

Hypotheek met NHG: hoe werkt het?

Als u een woning koopt, kunt u een lening met NHG afsluiten. Uw woning mag dan niet duurder zijn dan € 310.000 (2020). Gaat u verbouwen? Dan mogen de aankoopkosten én verbouwingskosten samen niet hoger zijn dan € 310.000. Als u uw huis duurzamer wilt maken, mag u meer lenen: tot € 328.000.

U betaalt eenmalig een zogenaamde borgsomprovisie van 0.9% over de totale lening. Voor een NHG-hypotheek van € 310.000 betaalt u dus eenmalig € 2.790. Deze kosten zijn aftrekbaar van de belasting.

Weten wat u kunt lenen?

Wilt u weten of u in aanmerking komt voor NHG? Dan is het handig om uw maximale hypotheek te berekenen. Maak een afspraak met uw Zelfstandige Adviseur van Arnold van Hooft en gezamenlijk bekijken we de mogelijkheden en opties die passen binnen uw wensen.