Bedrijfspand kopen of huren? De voor- en nadelen

Misschien bent u net begonnen met uw eigen onderneming of wilt u gaan uitbreiden. Dan begint ook de zoektocht naar een geschikt bedrijfspand. Wat vindt u belangrijk? Is de locatie voor u alles? Of let u meer op de beschikbare ruimte? Voordat u een keuze kunt maken tussen kopen of huren, is het handig een financieel plan te maken waarin u vast een paar jaar vooruitkijkt. Dat geeft u meer inzicht in de keuze tussen kopen of huren.

Kopen

De voordelen 

Het grootste voordeel van kopen? U bent baas in eigen pand en hoeft geen rekening te houden met een verhuurder. Wordt het pand meer waard, dan profiteert u daar als eigenaar van. Zo kunt u vermogen opbouwen, bijvoorbeeld voor uw pensioen. De maandelijkse aflossing op uw bedrijfshypotheek kan door de gunstige rentestand wellicht zelfs lager uitvallen dan wanneer u huurt.

De nadelen

Tegenover waardestijging staat waardedaling. In de huidige markt zal de waarde van uw pand niet zo snel dalen, maar wat als die markt verandert? Als eigenaar bepaalt u zelf wat er met het gebouw gebeurt, maar dat betekent ook dat u zelf verantwoordelijk bent voor het onderhoud. Zeker bij wat oudere panden kunnen die kosten behoorlijk oplopen. Per 1 januari 2023 moet elk kantoor groter dan 100m2 minimaal energielabel C hebben. Voldoet uw pand daar niet aan? Dan mag u het niet meer als kantoor gebruiken. 

Huren

De voordelen

Veel startende ondernemers kiezen ervoor een pand te huren. En dat is niet voor niets. De eerste jaren van een nieuw bedrijf staan vooral in het teken van opbouwen, dus kan het gebeuren dat het financieel wat tegen zit. Door te huren, zit u niet vast aan het pand. U bent flexibel en hoeft niet de risico’s te dragen. Een ander groot voordeel van huren is dat u geen grote investering hoeft te doen en bovendien niet zelf verantwoordelijk bent voor onderhoud aan het pand. Let wel goed op wat er in het huurcontract is afgesproken over onderhoud. Soms zijn er namelijk andere afspraken mogelijk. 

De nadelen

Als huurder profiteert u niet van een eventuele waardestijging van het pand. Sterker: als de waarde stijgt, kan dat voor u een hogere huurprijs betekenen. Let er bovendien op dat huurcontracten vaak voor meerdere jaren worden afgesloten en u deze lang niet altijd tussentijds kunt opzeggen. En wilt u aanpassingen doen aan het pand? Dan heeft u altijd toestemming nodig van de eigenaar. 

Meer informatie

Wat de beste keuze is, verschilt per ondernemer. Het is niet alleen afhankelijk van bovenstaande voor- en nadelen, maar ook van het type bedrijf dat u heeft en de status ervan. Laat u daarom goed informeren over de mogelijkheden. De Zelfstandige Adviseurs van Arnold van Hooft staan voor u klaar.