Hoe staat u ervoor als u ontslagen wordt?

Sinds 1 juli 2015 is het nieuwe ontslagrecht van kracht. Dat heeft gevolgen voor uw ontslagvergoeding. Ook kan uw WW-uitkering lager uitvallen dan u verwacht. Kunt u bij werkloosheid uw woonlasten nog betalen?
Wie voorheen via UWV ontslagen werd kreeg geen ontslagvergoeding mee. Maar wie via de kantonrechter ontslagen werd kreeg een ontslagvergoeding mee die was vastgesteld volgens de kantonrechtersformule. Dat was vaak een behoorlijk bedrag waarmee u uw WW-inkomsten nog geruime tijd kon aanvullen en ook kon zorgen voor pensioenopbouw tijdens uw werkloosheid.

Ontslagvergoeding wordt transitievergoeding
Die ontslagvergoeding is van de baan. In plaats daarvan heeft u nu recht op een zogenaamde transitievergoeding, bedoeld om u naar nieuw werk te helpen. Voor de eerste 10 jaren van uw dienstverband heeft u recht op 1/6 bruto maandloon per periode van 6 maanden dat u heeft gewerkt. Daarna heeft u recht op 1/4 bruto maandloon over elke periode van 6 maanden dat u heeft gewerkt. U kunt maximaal 75.000 euro bruto krijgen. Verdient u per jaar meer dan 75.000 euro, dan is de vergoeding maximaal een jaarsalaris.

Uw financiën bij werkloosheid
De transitievergoeding is een verbetering voor mensen die anders bij ontslag niets gekregen zouden hebben, maar een verslechtering voor degenen die een ontslagvergoeding volgens de kantonrechterformule hadden gekregen. De vergoeding valt voor hen namelijk veel lager uit. Wel zijn in de regeling uitzonderingen opgenomen voor bijvoorbeeld oudere werknemers. Ook kunnen in de CAO of in een Sociaal Plan andere afspraken over ontslagvergoedingen zijn opgenomen.

Per 1 juli 2015 verandert ook de manier waarop de hoogte van uw WW berekend wordt. Daardoor kan de uitkering lager uitvallen dan u misschien verwachtte.

Maatregelen treffen
Het wegvallen van de ontslagvergoeding en de lagere WW kunnen tot gevolg hebben dat u moeite heeft om uw vaste lasten te betalen. Neem daarom contact op met ons kantoor. Wij gaan samen met u na hoe u er bij werkloosheid financieel voor staat en welke maatregelen u kunt treffen om voor een bepaalde tijd uw woonlasten te kunnen blijven betalen.

Leave a Comment