Hoe duurzaam is RegioBank eigenlijk?

Hoe investeert mijn bank mijn spaargeld? Steeds meer mensen willen het weten. Logisch ook, want u wilt natuurlijk niet dat uw eerlijk verdiende geld bij oneerlijke zaken als wapenhandel en corrupte organisaties terechtkomt.

Wees gerust: wij ook niet. RegioBank en de drie andere Volksbank merken (ASN Bank, SNS en BLG Wonen) werden in december dan ook uitgeroepen tot duurzaamste bank door de Eerlijke Bankenwijzer. We zijn trots op onze cijfers voor onder andere Dierenwelzijn, Mensenrechten en Klimaatverandering.

Wat is ons duurzaamheidsbeleid dan?

Sinds 2017 geldt het strakke ASN duurzaamheidsbeleid voor de hele Volksbank en dus ook voor RegioBank. Dat betekent dat we extra scherp zijn op onze investeringen. Daarbij vinden we biodiversiteit, klimaat en mensenrechten heel belangrijk. Zo financieren we alleen duurzame energiebedrijven en kopen we geen staatsobligaties van landen waar mensenrechten worden geschonden of die niet actief bijdragen aan bescherming van het klimaat.

Wat is de Eerlijke Bankenwijzer?

De Eerlijke Bankenwijzer is een initiatief van FNV, Oxfam Novib, Amnesty International, Milieudefensie, PAX en World Animal Protection. Sinds 2009 beoordelen ze de grote Nederlandse banken elke twee jaar op hoe ze omgaan met duurzaamheidsthema’s. De scores van de Eerlijke Bankenwijzer zijn openbaar, zodat consumenten kunnen zien hoe hun bank het doet en om de concurrentie onder de banken op het gebied van duurzaamheid te stimuleren.

Arnold van Hooft is zelfstandig adviseur van RegioBank en wij proberen ook zoveel mogelijk duurzaam te ondernemen binnen ons kantoor.