Het geheim van een goede administratie? Zo doen zij dat!

Geef toe: er zijn leukere zaken dan het bijhouden van de administratie. Toch is een goed gesmeerd systeem voor uw financiële zaken noodzakelijk om grip op uw geldzaken te houden. Hoe doen andere mensen dat? Deze tips maken het karweitje niet leuker, wél minder tijdrovend.

Niet uitstellen

‘Het geheim van een goede administratie? Niet uitstellen. Ik open dagelijks alle e-mails en poststukken. E-mails of post waar ik niets mee wil of hoef gooi ik direct weg. De rest stop ik in een speciaal mapje. Een keer per week ruim ik die map op.’
Karin Stelle (42)

Maak een goede onderverdeling

‘Drie brievenbakjes op een handige plek: dat is mijn systeem. Eén voor de post die direct behandeld moet worden, een voor post die ik nog wil lezen en de laatste voor documenten die ik moet controleren en archiveren, zoals bankafschriften of polissen. Ook ligt er een giga-wasknijper waar ik bonnetjes en dergelijke in bewaar om te declareren.’
Jochem ter Woerd (29)

Beken kleur

‘Ik heb allemaal verschillende mappen gekocht waar ik administratie in bewaar. Allerlei verschillende kleuren, die passen bij de inhoud. In de rode zitten de spullen voor de auto want onze auto is rood. In de witte zit alles rond zorg, in de blauwe de belastingpapieren en ga zo maar door. Superhandig.’
Stella Jonker (31)

Houd het bij één ordner

‘Ik heb via de site van ’t Nibud een setje tabbladen besteld. Je hebt daar verschillende tabbladen zoals bankzaken, auto, zorgverzekering, noem maar op. Eén van de eerste tabbladen is “te betalen”. Binnengekomen post gaat daarin. Een keer in de week betaal ik alles. Het mooie: alles past in één ordner. Om het netjes te houden ruim ik de map twee keer per jaar op. Ik heb alle informatie bij de hand, ik heb niet tien verschillende ordners nodig.’
Martijn Vlas (44)

Zet betalingen online klaar

‘Ik zet betalingen online klaar met de betaaldatum erbij. Zo wordt de rekening automatisch op tijd betaald. Dat is alweer een zorg minder.’
Wim Fliers (53)

Maak een online systeem

‘Ik scan alles en sla alles op in een digitaal mappensysteem. De ‘echte’ papieren bewaar ik twee jaar in een doos, daarna gaat het de deur uit. Dat scheelt een heleboel ruimte. Ik heb een mobiele harde schijf voor de mappen – dat is net wat veiliger.’
Marije Stolk (27)

Sla digitale bankafschriften op

‘Mijn geheim? Ik sla mijn digitale bankafschriften een keer per maand op. Je vergeet het makkelijk, maar banken verwijderen die afschriften na een jaar of anderhalf. Maar je moet ze wel vijf jaar bewaren. Je kunt ze wel opvragen daarna, maar dat kost geld.’
Erin Markovich (35)