Fabels en feiten over sparen

Wat is wel en niet waar als het om sparen gaat? We leggen vier stellingen voor aan Gerjoke Wilmink. Als directeur van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD) adviseert zij dagelijks Nederlandse huishoudens over hun financiën.

Bij sparen draait alles om de rente

De rente over het spaargeld wordt steeds lager. Waarom zou u nog geld op uw spaarrekening zetten? Omdat u er een goed gevoel van krijgt. Uit onderzoek blijkt namelijk dat veel mensen het emotionele aspect van sparen belangrijker vinden dan de hoogte van de rente. ‘Het geeft een veilig gevoel om geld achter de hand te hebben’, zegt Gerjoke Wilmink van het Nibud. ‘Bijvoorbeeld wanneer er iets kapot gaat, u op vakantie wilt gaan of onverwacht ziektekosten moet maken.’ Is rente dan helemaal niet belangrijk? ‘Wel voor mensen die vermogen willen opbouwen voor later’, denkt Wilmink. ‘Maar 75% van de mensen spaart om andere redenen.’ Deze stelling is dus een fabel. Rente is fijn, maar niet het belangrijkst.

Sparen? Dat kan ik niet hoor!

De mens is van oorsprong meer op de korte termijn dan op de lange termijn gericht. Geld sparen schiet er daarom soms weleens bij in. Toch vindt Wilmink dat geen geldig excuus. ‘Sparen is gedrag’, zegt ze. ‘Iedereen kan het, maar u moet het uzelf wel aanwennen.’ Wat volgens haar helpt, is het toepassen van trucjes. ‘Bijvoorbeeld de 10%-regel, waarbij u elke maand automatisch 10% van uw netto-inkomen naar uw spaarrekening overboekt. Zelfs mensen die weinig overhouden, moeten zichzelf aanwennen om regelmatig hun financiële buffer aan te vullen.’ Moeite met sparen? Wilmink: ‘Herinner uzelf er elke dag aan. Plak een briefje op de koelkast, zet het in uw telefoon, spaar automatisch. Maak het zo gemakkelijk mogelijk om te voorkomen dat u het uitstelt. We hebben gemerkt dat dat mensen helpt.’ Deze stelling is dus een fabel. Iedereen kan sparen!

Sparen begint met een spaardoel

Financiële buffer achter de hand? Dan kunt u met een gerust hart gaan sparen voor andere dingen, zoals vakanties, een nieuwe auto of het rijbewijs van uw kind. ‘Sparen wordt veel makkelijker en leuker als er een concreet doel aan hangt’, aldus Wilmink. ‘Benoem daarom duidelijk de spaardoelen voordat u begint.’ Deze stelling is een feit. Snel uw volgende spaardoel bedenken, dus!

Sparen is net zo leuk als kopen

U spaart voor een nieuwe auto. Zo’n mooie cabrio. Elke maand maakt u geld over naar uw spaarrekening. Uw kapitaal groeit en de auto komt steeds dichterbij. In gedachten rijdt u al over prachtige landweggetjes tijdens warme zomerdagen. En dan is het eindelijk zover: u heeft genoeg gespaard om de auto te kopen. Op naar de dealer! U zou zeggen dat dit moment voor veel mensen veel belangrijker is dan het spaarproces dat eraan vooraf gaat. Maar wat blijkt uit onderzoek: mensen vinden sparen net zo leuk als het kopen zelf. ‘Klopt, de voorpret is minstens zo belangrijk’, bevestigt Wilmink. Deze stelling is dus een feit. Veel plezier met sparen!