Dit zijn de vier speerpunten van financiële opvoeding

Bij een goede financiële opvoeding hoort het continu in gesprek gaan met uw kind over verschillende geldzaken. Denk aan de volgende vier speerpunten:

1. Sparen

Bijna ieder kind heeft een eigen spaarpot. Bij jonge kinderen is de spaarpot vaak al goed gevuld, voordat ze überhaupt zakgeld krijgen. Zo leren ze spelenderwijs sparen. Op latere leeftijd is het belangrijk dat scholieren oefenen met sparen. Dat ze leren hoe ze geld opzij moeten zeggen voor een grotere aankoop of voor onverwachte uitgaven.

2. Zakgeld

Zakgeld wordt ook wel leergeld genoemd. Met zakgeld leren kinderen omgaan met geld. Het is het eerste geld dat ze ‘verdienen’. Met dit geld kunnen ze sparen, geld uitgeven en leren ze keuzes te maken. Hoe meer ervaringen ze opdoen, hoe meer kinderen leren over geld en alles wat daarbij komt kijken.

3. Omgaan met reclame

Het moeilijkste van leren omgaan met geld, is om het geld verstandig uit te geven. Vooral op het moment dat kinderen naar de middelbare school gaan, zo blijkt uit het Consumentenonderzoek dat in opdracht van RegioBank is uitgevoerd. En het wordt nog moeilijker gemaakt door alle reclame uitingen. Reclame is bijna overal. U en uw kind kunnen hier niet omheen. En uw kind heeft vaak niet in de gaten dat reclame invloed heeft op zijn of haar keuzes.

4. Lenen

Bijna de helft van alle scholieren leent weleens geld (bron: Nibud scholierenonderzoek 2016). Het gaat in het algemeen om kleine bedragen. Kinderen vinden het vaak ook heel normaal om geld van elkaar te lenen. Ze gaan er makkelijk mee om, soms te gemakkelijk. Het is belangrijk dat kinderen leren dat ze alleen geld lenen als ze echt iets nodig hebben en waarvan ze zeker weten dat het geld op redelijke korte termijn kan worden terugbetaald.

Ga met uw kind in gesprek!

Wilt u uw kind een gezonde financiële opvoeding geven? Besteed dan aan alle onderwerpen aandacht. Ook aan de onderwerpen, zoals lenen, waar u misschien op het eerste moment niet bij stil heeft gestaan. Het zijn allemaal geldzaken waar kinderen vroeg of laat mee te maken krijgen. En dan is het bijzonder waardevol als u daar als ouder al aandacht aan heeft geschonken.

Neem contact op met uw zelfstandige adviseur van Arnold van Hooft voor meer informatie.