Dineren in de ‘huiskamer’ van Carlijne en Simon

Na tien jaar in Frankrijk te hebben gebivakkeerd, keren Carlijne van Santvoort en Simon Fust terug naar Nederland. Twee kinderen en een droom rijker: ‘ergens’ tussen Utrecht en Eindhoven een restaurantje beginnen, gekoppeld aan een eigen moestuin. Na lang zoeken wordt die plek gevonden in Zaltbommel. Bommels Bakhuys en Bommels Buiten worden geboren.

Vooraf champignons a l’escargots met huisgemaakte kruidenboter. Als hoofdgerecht een escalope milanese met pittige tomatensaus, krielen en een groene salade. Panna cotta met rodevruchtensaus na. Het ‘menu du jour’ mag er zijn, op een vroege voorjaarsdag aan de Gamerschestraat 55 in Zaltbommel. Het is de plek waar Carlijne en Simon in 2015 neerstreken. Een ‘huiskamerrestaurant’ noemt Simon het, ‘je zit bij ons echt in de huiskamer. Er is maar plaats voor veertig personen.’

Dineren aan een van de tafeltjes in het intieme Bommels Bakhuys kan alleen op donderdag, vrijdag en zaterdag. Het restaurant heeft namelijk een bijzondere formule, legt Simon uit. ‘De andere dagen van de week is Bommels Bakhuys af te huren. Dan verhuren we het restaurant aan particulieren die een verjaardag te vieren hebben of bedrijven die een feestje hebben. Daar is de ruimte ideaal voor, we kunnen hier twintig tot dertig personen kwijt. We hebben gemerkt dat het voor ons efficiënter is en beter werkt.’

Het zijn vooral mensen die al eens in het restaurant hebben gegeten, die gebruikmaken van de mogelijkheid om het restaurant af te huren. En als je toevallig op zaterdag jarig bent, een van de openingsdagen van Bommels Buyten? Simon: ‘Dan kan het ook, maar dan verlangen we wel een omzetgarantie.’

Hollandse spullen verkopen in Frankrijk
De nog jonge historie van Bommels Bakhuys en Bommels Buiten gaat terug naar 2012. Toen hielden Simon en Carlijne het na een tienjarig verblijf in Frankrijk voor gezien. ‘Dat is wel een leuk verhaal’, haalt hij op. ‘Ik was naar Frankrijk gegaan om Hollandse spullen te verkopen, van drop tot frikandellen. Dat liep heel goed. Carlijne was er hotelmanager. Maar we kregen er kinderen en stonden voor de keus: in Frankrijk blijven of ons toch weer in Nederland vestigen? In Frankrijk zagen we al vroeg de trend van restaurants die zoveel mogelijk zelfvoorzienend zijn, met eigen groenten, fruit, kruiden en mogelijk ook vlees. Dat wilden we zelf ook, inclusief een paar varkens voor het vlees.’

Eigen tuinderij
Beiden hebben de hogere hotelschool als achtergrond. Dat het met het restaurantgedeelte wel zou lukken, was daarom ingecalculeerd. De keus om er ook een eigen tuinderij aan te knopen, kostte wat meer leergeld. Simon: ‘We vonden een oude tuinderij aan de Ketelsteeg in Zaltbommel, echt zwaar verouderd. O, maar dat doen we wel even, dachten we nog naïef. Iemand die er een beetje kijk op zou hebben was er misschien niet eens aan begonnen. En groenten en fruit telen is ook heel ander vak! Gelukkig is er hier in de Bommelerwaard heel veel tuinbouwkennis. Je hebt er veel tuinbouwbedrijven, je hebt de veiling. We kregen al snel hulp van vrijwilligers die er verstand van hadden.’

Soep van snijbiet
In de tuin wordt een scala aan groenten en fruit verbouwd. De kas maakt het mogelijk om ook in de koudere maanden van het jaar nog wat te telen. ‘In de winter hebben we wat minder vers aanbod. Ik heb vandaag toevallig soep van snijbiet gemaakt, die is er dan nog wel. Je hebt koolsoorten, knolselderij, wat gefermenteerde groenten.’ De twee proberen zo duurzaam mogelijk te telen. ‘Groenten biologisch mogen noemen vereist certificatie, die certificatie is te duur voor de kleine schaal waarop we telen.’ Ook haalt Bommels Bakhuys producten bij lokale partners die er ook een duurzame filosofie op na houden. Simon: ‘De paddenstoelen voor het voorgerecht van vandaag heb ik gehaald bij Paddenstoelenrijk. Een prachtig bedrijf dat mooie paddenstoelenrassen teelt.’

Arnold van Hooft
De keuze voor Zaltbommel was niet helemaal toevallig. Vooraf was de zoeklocatie al beperkt tot ‘ergens tussen Utrecht en Eindhoven’. Zelf komt Simon uit het oosten van het land, maar Carlijne komt wel uit de regio, als dochter van notaris Van Santvoort uit Kerkdriel. Net zoals de keuze voor een verzekeringstussenpersoon geen toevallige was: Arnold van Hooft. Simon: ‘In Frankrijk waren we natuurlijk ook verzekerd. Maar de verzekeringswereld daar is heel ondoorzichtig. Waren we wel goed verzekerd? Klopte het allemaal? We wisten meteen: als we terugkomen naar Nederland, willen we het in één keer goed geregeld hebben. We zijn eens gaan rondkijken in de buurt, navragen bij mensen. En iedere keer sprong de naam Arnold van Hooft er bovenuit. Ook mijn schoonvader kende als notaris het kantoor, wist dat het goed bekend stond. Kijk, je kunt online of op elke hoek van de straat een verzekering afsluiten. Maar daar gaat het niet om. Het gaat om die persoonlijke afhandeling, om de goede service. Die hebben we bij Arnold van Hooft al een paar keer kunnen ervaren.’

Diners op locatie
De formule draait goed, maar vernieuwing loopt als een rode draad door het bedrijf heen. De donderdagse Moestuinmaaltijden en de Bakhuys Family Schalen zijn al een succes: een- of meerpersoons maaltijden met verse ingrediënten, die thuis alleen nog maar opgewarmd hoeven te worden. ‘Tijdens corona waren we twee jaar dicht, omdat ons restaurant te klein is om er anderhalve meter afstand te houden. Toen zijn we ermee begonnen om diners op locatie aan te bieden. In kastelen, in kerken, zelfs in een boomgaard. Dat is ontzettend leuk geworden. Met die arrangementen willen we graag verder.’ Want als er iets duidelijk is, dan is het wel dat het aan creativiteit niet ontbreekt bij Bommels Bakhuys en Bommels Buiten. Simon, lachend: ‘Nee, maar je moet wel in deze tijden hè!’

Tuinen en proeven tegelijk?
Af en toe organiseren Carlijne en Simon ‘een ochtend op Bommels Buiten’. Van ‘s morgens negen tot twaalf uur gaan gasten zelf aan de slag in de moestuin, gelegen aan de rand van natuurgebied Kil van Hurwenen. Tussendoor is er een koffiepauze, met taart. Daarna verhuist het gezelschap naar het restaurant aan de Gamerschestraat, waar de vers geoogste ingrediënten worden gepromoveerd tot lunch. Interesse? Hou de website bommelsbakhuys.nl in de gaten wanneer het volgende ochtendje op Bommels Buiten is.

Fotografie: Jasper Loeffen