‘Waarom begin je niet voor jezelf?’

Z’n werkweek telt nog nét geen zeven werkdagen. Maar veel scheelt het niet, lacht Danny Leerintveld. Als eenmansbedrijf heeft hij zijn handen vol aan de installatie van warmtepompen, airconditioning en koel- en vriescellen. Vooral de hoge gasprijzen maken dat Danny zelfs ook in de wintermaanden amper tijd heeft om adem te halen. ‘En kwaliteit en service hè. Daar sta ik voor.’

‘Hoe lang het duurt als je nu een warmtepomp wilt hebben? Reken maar op eind van het jaar. Maar dat heeft ook met levertijden te maken’, zegt hij. Gemiddeld eenmaal per week gaat hij aan de slag om vanuit Alem, met zijn bedrijf MOS airconditioning & koeltechniek – de afkorting voor montage, onderhoud en service – ergens in de regio een geld besparende warmtepomp te installeren. Sinds ‘een jaar of zeven’ is hij zelfstandig ondernemer. ‘Ik zit al meer dan twintig jaar in het vak. Mijn eerste werkgever ging failliet. Met het hele personeel stond ik op straat. We werden overgenomen, maar van bestaande klanten hoorde ik steeds vaker: waarom begin je niet voor jezelf?’

Momenteel houdt Danny het bij een eenpersoons-onderneming. ‘Niemand kan personeel krijgen tegenwoordig. Daarom werk ik graag samen met andere zzp’ers. We helpen elkaar als het nodig is. Als ik een loodgieter of elektricien nodig heb voor de installatie van een warmtepomp, loopt die collega negen van de tien keer op dezelfde bouw rond als ik.’ In het nieuwe kantoor van Arnold van Hooft installeerde hij zowel de luchtbehandeling als een airconditioning. En hij is er – vanzelfsprekend – klant. ‘Arnold kende ik al van oudsher. Hoe het bevalt? Ik moet eerlijk zeggen: honderd procent!’