Controleer het voorlopige energielabel van uw woning

Wie zijn woning verkoopt of verhuurt, dient tegenwoordig in het bezit te zijn van een energielabel. In het verleden kwam er een inspecteur langs om vast te stellen welk label bij uw huis hoorde. Nu werkt dat anders. Uw woning wordt zonder nadere inspectie alvast ingedeeld. Vervolgens is het aan u om het voorlopige energielabel definitief te maken. Hoe werkt dat precies en wat zijn de kosten?

Van A tot G
De energielabels lopen van A tot G. Hierbij staat A voor het meest energiezuinig en is G het minst milieuvriendelijk. De isolatie van de woning is een belangrijke factor bij het bepalen van het label. Daarbij gaat het onder meer om de muren, het dak en de vloer. Ook zaken als een energiezuinige CV-ketel en dubbelglas dragen bij. Gaat u voor de maximale score, dan is het zelf opwekken van energie een goede optie, bijvoorbeeld met behulp van zonnepanelen.

Voorlopig energielabel
De overheid heeft in 2015 alle woningen een voorlopig energielabel gegeven. Dit voorlopige label is gebaseerd op algemene gegevens zoals het bouwjaar, het type woning en de omvang. Wellicht heeft u extra isolatie aangebracht, zonnepanelen op het dak of andere energiezuinige aanpassingen aan uw huis gedaan. Deze zijn niet meegenomen in de inschatting van de overheid. Om die reden dient u zelf het voorlopige label om te zetten naar een definitieve. Benieuwd welk voorlopig energielabel uw woning heeft? Dit kunt u op deze site van de Rijksoverheid controleren.

Omzetting naar definitief label

Via Energielabelvoorwoningen.nl kunt u het definitieve energielabel aanvragen. Dit doet u door in te loggen met uw DigiD en de stappen te doorlopen. Heeft u uw woning energiezuiniger gemaakt met bijvoorbeeld zonnepanelen of een nieuwe vloerisolatie, dan kunt u bewijzen hiervan toevoegen. Bijvoorbeeld foto’s, facturen of een bouwtechnische keuring. Na het invullen van alle informatie selecteert u een erkend deskundige. Deze komt niet thuis langs maar beoordeelt uw aanvraag op afstand. De kosten hiervoor betaalt u zelf en bedragen enkele tientjes, afhankelijk van wat de door u gekozen deskundige rekent aan administratiekosten. Wanneer er verder geen aanvullende vragen zijn, ontvangt u vervolgens via de Rijksoverheid per e-mal het definitieve energielabel. Dit label is vervolgens 10 jaar geldig.

Let op de details
De ervaring leert dat ook de details van belang zijn bij de vraag welk label uw woning krijgt. Stel u heeft overal dubbelglas maar alleen een klein raam in het toilet is minder isolerend, dan bestaat het risico dat het oordeel minder positief uitpakt.