Contactloos betalen: ook bij RegioBank

Contactloos betalen is de overtreffende trap van gemak. U houdt uw pinpas tegen de betaalautomaat en u heeft afgerekend. Wilt u ook graag contactloos gaan betalen met de nieuwe Wereldpas van RegioBank? Lees hier hoe de bank het veilig houdt en wat u zelf kunt doen.

Hoe werkt het?

Contactloos betalen gaat razendsnel. Als de caissière in de winkel het bedrag heeft ingetoetst en u heeft gecontroleerd of het klopt, dan houdt u de pas op een paar centimeter afstand van de betaalautomaat. De automaat maakt draadloos contact met de chip op uw Wereldpas. Na ongeveer een seconde klinken drie piepjes en u heeft betaald.

Hoe zit het met de limiet?

Er zit uit veiligheidsoverwegingen wel een limiet op contactloos betalen zonder pincode. Het maximum van een enkele transactie is € 25. Daarboven moet u nog steeds uw pincode intoetsen op de betaalautomaat. Zodra het totaal van alle transacties boven de € 50 komt, moet u ook opnieuw uw pincode intoetsen. Bent u de pas verloren of wordt deze gestolen, dan kan er zonder uw pincode dus nooit meer dan € 50 mee worden gepind. Heeft iemand zonder uw toestemming contactloos betaald met uw Wereldpas? Dan krijgt u de schade tot € 50 vergoed door RegioBank. Zonder eigen risico. Een voorbeeld om het duidelijk te maken.

 

Aankoop Manier van betalen Prijs Opgeteld Pincode nodig?
Koffie Contactloos € 4 € 4 Nee
Boek Contactloos € 20 € 24 Nee
Bioscoopkaartjes Contactloos € 15 € 39 Nee
Lunch Contactloos € 12 € 51 Ja
Boodschappen Contactloos € 25 € 25 Nee

 

Omdat uw 4 aankopen bij elkaar opgeteld meer dan € 50 kosten, moet u bij het betalen van de lunch uw pincode intoetsen. Iedere keer dat u uw pincode intoetst, begint de teller opnieuw. De teller begint ook opnieuw als u tussendoor hogere bedragen betaalt door uw pincode in te toetsen of als u geld opneemt.

Hoe veilig is het?

Contactloos pinnen is even veilig als gewoon pinnen. Het verzenden van de data tussen de chip en de betaalautomaat gaat op dezelfde beveiligde manier als met gewoon pinnen. Skimmen, het illegaal kopiëren van de gegevens op de magneetstrip, is met contactloos betalen niet meer mogelijk. Om de gegevens te kopiëren is immers contact nodig met een kaartlezer.De chip op de Wereldpas werkt alleen als de betaalautomaat op enkele centimeters afstand van de chip staat. Mensen kunnen dus niet zomaar van grote afstand geld afschrijven. Omdat bij grotere bedragen een pincode vereist is, blijft het risico beperkt tot € 50.

Wat kunt uzelf doen?

De kans dat iemand ongezien een betaalautomaat tegen uw pinpas kan houden is natuurlijk heel klein. Wilt u er toch alles aan gedaan hebben om misbruik te voorkomen? Kies dan bijvoorbeeld voor een portemonnee met een metalen omhulsel. Moet u uw pincode intoetsen? Zorg dan dat er niemand kan meekijken, bijvoorbeeld door met uw andere hand de code af te schermen. Is uw pas gestolen? Blokkeer deze dan zo snel mogelijk. Ook als er nog geen contactloos betalen op zit.

Liever niet contactloos betalen?

Wilt u liever niet contactloos betalen? Dat kan natuurlijk ook. Als u de Mobiel Bankieren App van RegioBank heeft geïnstalleerd, dan kunt u contactloos betalen uit- of aanzetten in de App. Daar kunt u ook zelf de limiet verlagen, als u € 50 te veel  vindt. Telefonisch doorgeven kan ook, op nummer 030 – 219 6870. Let op. Nog niet alle pinpassen zijn geschikt om contactloos mee te betalen. Alleen als het Wifi-logo op de pas staat, is de Wereldpas ook contactloos te gebruiken.