3 voordelen van Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Komt u in aanmerking voor een hypotheek met NHG? Dan is het verstandig om dit altijd te doen. Het geeft u meer zekerheid en levert ook nog eens rentevoordeel op.

Drie voordelen van NHG

  • U betaalt een lagere hypotheekrente
  • U sluit een hypotheek af die past bij uw financiële situatie
  • U heeft zekerheid bij financiële problemen

U betaalt een lagere hypotheekrente

Omdat de NHG extra zekerheid biedt aan geldverstrekkers, geven ze vaak een korting op hypotheken met NHG. Dit levert u een besparing op uw maandlasten op.

U sluit een hypotheek af die past bij uw financiële situatie

Een hypotheek met NHG voldoet aan de normen voor verantwoord lenen van het Nibud. Zo weet u dus zeker dat u niet meer leent dan u eigenlijk kunt dragen. U wilt naast uw maandelijkse aflossing toch ook geld overhouden voor boodschappen, verzekeringen en leuke uitstapjes?

U heeft zekerheid bij financiële problemen

Valt uw inkomen onverwachts terug, bijvoorbeeld omdat u werkloos wordt (buiten uw schuld) of gaat scheiden? Misschien kunt u uw maandelijkse hypotheeklasten dan niet meer betalen. NHG biedt u in deze periode een vangnet. Samen met uw geldverstrekker kijkt zij hoe u de hypotheek weer betaalbaar kunt maken. Blijkt verkoop de enige optie, maar is de opbrengst van uw woning lager dan de openstaande schuld? Dan kan NHG u deze restschuld onder bepaalde voorwaarden kwijtschelden.

Hypotheek met NHG: hoe werkt het?

Als u een woning koopt, kunt u een lening met NHG afsluiten. Uw woning mag dan niet duurder zijn dan € 310.000 (2020). Gaat u verbouwen? Dan mogen de aankoopkosten én verbouwingskosten samen niet hoger zijn dan € 310.000. Als u uw huis duurzamer wilt maken, mag u meer lenen: tot € 328.000.

U betaalt eenmalig een zogenaamde borgsomprovisie van 0.7% over de totale lening. Voor een NHG-hypotheek van € 310.000 betaalt u dus eenmalig € 2.170. Deze kosten zijn aftrekbaar van de belasting.

Wilt u meer weten? Heeft u vragen over de NHG? Uw Zelfstandig Adviseur van Arnold van Hooft vertelt graag wat er mogelijk is in uw situatie. Neem contact met ons op voor en vrijblijvende afspraak.