Zo helpt u uw kind bij het kopen van een huis

Wil uw kind een huis kopen, maar komt hij of zij nét wat geld tekort voor de hypotheek? Als uw portemonnee het toelaat, kunt u als ouder bijspringen door geld te schenken of te lenen.

Met uw financiële steun kan uw kind misschien net wél dat droomhuis kopen. Uw kind blij, en u blij. Ga in gesprek met uw kind en bespreek de wensen en mogelijkheden. Dan is het natuurlijk wel handig om te weten wat er mogelijk is.

Belastingvrij schenken

Sinds 1 januari 2017 kunt u maximaal 100.000 euro belastingvrij schenken. Dat hoeft niet in één keer, u mag de schenking over drie achtereenvolgende jaren uitsmeren. Uw kind moet het geld gebruiken voor de eigen woning (aankoop of verbouwing), voor de aflossing van de eigenwoningschuld of restschuld voor de afkoop van erfpacht, opstal of beklemming van de eigen woning. Andere eisen die gelden leest u hier.

Liever lenen?

Geld lenen kan natuurlijk ook. Maak duidelijke afspraken met uw kind, bijvoorbeeld over de looptijd, het bestemmingsdoel en de rente. Het is verstandig om dit vast te leggen in een contract. Dan komt niemand voor onaangename verrassingen te staan. Aan een leenconstructie zitten diverse haken en ogen. Overweegt u deze optie? Ga hierover dan eerst in gesprek met uw Zelfstandig Adviseur. U kunt uw kind ook wijzen op andere leenmogelijkheden, bijvoorbeeld de starterslening.

Kijk op de website van de Belastingdienst voor meer informatie en regels  rondom schenken en lenen. Uw Zelfstandig Adviseur helpt u graag bij het in kaart brengen van de mogelijkheden en fiscale gevolgen. Lees hieronder de verhalen van twee moeders die hun kinderen blij maakten met een schenking of lening.

Onze adviseurs denken graag met u mee, neem contact op of loop eens binnen bij ons kantoor.