Sparen voor uw kleinkinderen: let hier op

Veel opa’s en oma’s sparen voor hun kleinkinderen. Handig voor later, als ze hun rijbewijs willen halen of gaan studeren. Waar moet u op letten als u geld opzijzet voor uw kleinkinderen?

Hoeveel u spaart voor uw kleinkinderen, hangt natuurlijk af van uw financiële situatie. Zet daarom eerst eens uw inkomsten en uitgaven op een rij en kijk wat u overhoudt om te sparen. Welk bedrag kunt u missen? En hoe verdeelt u dit bedrag, als u meerdere kleinkinderen heeft?

Maak een spaarplan

Nu u weet hoeveel u kunt missen, is het slim om een spaarplan op te stellen. Wilt u maandelijks geld overmaken naar een spaarrekening? Of spaart u af en toe, alleen als u geld over heeft? Wilt u misschien een bepaald doel aan uw spaargeld koppelen, bijvoorbeeld een studie of rijbewijs? In dat geval heeft u een duidelijker richtbedrag. Studeren kost ongeveer € 1.000 per maand, voor een rijbewijs rekent u op gemiddeld € 2.000 in totaal.

Spaarrekening openen

U kunt via de ouder(s) of verzorger(s) een aparte spaarrekening openen voor uw kleinkind, maar houd dan wel rekening met het maximale belastingvrije schenkbedrag van dat jaar . De Belastingdienst ziet sparen namelijk ook als schenken. Spaart u meer, dan moet de ontvanger (en dat zijn vaak de ouders) belasting betalen. Ook wordt het spaarsaldo opgeteld bij het vermogen van de ouders. Dat kan invloed hebben op hun belastingteruggave.

Kies voor Zilvervloot Sparen

Een veilige optie is Zilvervloot Sparen. Deze spaarrekening is speciaal gemaakt voor (groot)ouders die voor hun (klein)kinderen willen sparen. Ieder jaar kunt u maximaal € 600 sparen, dat ligt ruim onder het maximale schenkbedrag van de Belastingdienst. En voor ieder spaarjaar krijgt uw kleinkind ook nog eens een bonus!

Arnold van Hooft geeft u graag een advies hoe u het beste kunt sparen voor uw (klein)kinderen. Neem contact met ons op of plan een vrijblijvende afspraak.