WOZ-waarde gestegen? Zo checkt u of het klopt

WOZ staat voor Waardering Onroerende Zaken. Het is de waarde die de gemeente toekent aan uw woning. Elk jaar wordt de hoogte van de WOZ opnieuw bepaald. De peildatum is altijd 1 januari van het voorgaande jaar. Dit jaar ontving u dus een bericht met de WOZ-waarde op 1 januari 2018.

Waarom is de WOZ-waarde belangrijk?

Op basis van de WOZ-waarde berekent de gemeente hoeveel u aan bepaalde belastingen moet betalen. Denk bijvoorbeeld aan ozb (onroerendezaakbelasting), waterschapsbelasting en gemeentebelastingen, zoals de afvalstoffenheffing. Hoe lager de WOZ-waarde, hoe gunstiger – u hoeft dan minder te betalen. Aan de andere kant is een hoge WOZ-waarde juist wel weer fijn als u van plan bent om uw huis te verkopen. 

Check uw WOZ-waarde goed

Dit jaar zijn de WOZ-waardes in veel gemeenten een stuk hoger dan vorig jaar. Niet zo gek, want de huizenprijzen stijgen ook. Toch is het slim om uw WOZ-waarde goed te controleren, want u kunt nog tot zes weken na ontvangst bezwaar maken. Controleren doet u op deze vier manieren:

1. Hoe duur was uw huis op de waardepeildatum?

De waardepeildatum is dit jaar 1 januari 2018. Kocht u uw huis rond die tijd en is er tot 1 januari 2019 niets aan veranderd? Dan is de WOZ-waarde waarschijnlijk hetzelfde als de koopprijs. Al kan hij in sommige situaties toch hoger uitvallen, omdat u uw huis bijvoorbeeld met korting hebt gekocht van familie, of als u een huis met erfpacht hebt.  

2. Vergelijk de verkoopprijzen

Heeft de buurman zijn huis voor een goed bedrag verkocht? En buren verderop ook? De verkoopprijzen van huizen in uw buurt hebben invloed op uw WOZ-waarde. Het kan daarom slim zijn om de koopsommen van verkochte (vergelijkbare) huizen bij u in de buurt op te vragen. Dit doet u bij een lokale makelaar of bij het kadaster. U moet daar vaak wel voor betalen.  

3. Check het WOZ-waardeloket

U kunt precies zien wat de WOZ-waarde is van uw buren, want sinds oktober 2016 zijn de WOZ-waarden openbaar. Via wozwaardeloket.nl kunt u gratis controleren wat de WOZ-waarde is van huizen bij u in de buurt. Vergelijk dit met uw eigen WOZ-waarde. 

4. Laat een waardebepaling of taxatie doen

Een makelaar of erkende taxateur kan bepalen wat uw huis waard was rond de peildatum. Zo’n taxatierapport is een belangrijk bewijsmiddel als u bezwaar wilt maken tegen uw WOZ-waarde. U moet alleen wel betalen voor de taxatie. 

Bent u het niet eens met de WOZ-waarde die de gemeente heeft vastgesteld? Dan kunt u bezwaar maken. 

Is uw huis meer waard geworden? Misschien kan uw hypotheekrente dan wel omlaag. Uw Zelfstandig Adviseur van Arnold van Hooft kan u hier alles over vertellen.