Een eigen rekening voor uw brugklasser? Leg alles uit in 5 stappen

Voor u als volwassene zijn veel bankzaken logisch. Geld overboeken, een betaalverzoek sturen, de spaarrekening beheren. Handelingen waar u waarschijnlijk niet bij stilstaat. Maar voor uw kind is dit alles nieuw. Wat is het verschil tussen een spaarrekening en een betaalrekening? Waarom lukt overboeken soms niet? En hoe wordt sparen makkelijker? Met deze 5 stappen leert u uw kind hiermee omgaan.

Stap 1. Maak de rekeningen zichtbaar

Download de Mobiel Bankieren app op de mobiel van uw kind. Zo kan uw kind altijd zien hoeveel geld er op de rekeningen staat. Saldo, inkomsten en uitgaven staan allemaal overzichtelijk bij elkaar. (Lees ook Zo leert uw kind van mobiel bankieren.)

Stap 2. Geld overboeken van betaal- naar spaarrekening

Kijk samen naar het saldo op de betaalrekening. Staat er ruim voldoende geld op? Boek het extra geld over naar de spaarrekening met de knop ‘overboeken’. Waarom? Het geld staat nog veiliger op een spaarrekening. Want verliest uw kind zijn pinpas en/of pincode? Dan heeft een crimineel alleen toegang tot de betaalrekening. Niet tot de spaarrekening.

Stap 3. Geld overboeken naar anderen

Met de JongWijs betaalrekening kan uw kind ook geld overboeken naar anderen. Neem stap voor stap het overboeken door. Laat uw kind bijvoorbeeld 1 cent overmaken naar uw rekening. Zodat het invullen van bedrag, naam ontvanger, het IBAN-nummer, de omschrijving en het moment van overboeken allemaal voorbijkomt. En weet uw kind dat hij of zij alleen geld kan overboeken vanaf een betaalrekening? 

Stap 4. Gebruik het betaalverzoek

Scholieren lenen meer dan regelmatig geld van elkaar. Het gaat om voorschieten van kleine bedragen omdat iemand geen portemonnee bij zich heeft. Vaak geen probleem, maar hoe houdt uw kind overzicht over deze leningen? En wat doet uw kind als het geleende geld niet terugkomt? Geef uw kind daarom de tip om meteen een betaalverzoek te sturen. Een ideaal hulpmiddel om geldzaken op orde te houden. 

Stap 5. Online sparen

Sparen is makkelijker als spaardoelen helder zijn. Dan weet uw kind precies waarvoor het spaargeld bedoeld is en wordt de verleiding kleiner om het geld toch uit te geven. In de Mobiel Bankieren app kan uw kind eigen spaarpotten aanmaken. Dit kan binnen het scherm ‘overzicht transactie’, onder de tab ‘spaarpotten’. Zo houdt uw kind overzicht. (Lees ook: Zo zorgt u dat uw kind zijn of haar spaardoelen haalt.)

Meer tips?

JongWijs is een gratis* volledig pakket mét tips om uw kind met geld om te leren gaan. Voor alle leeftijden. We hebben alle tips voor u onder elkaar gezet in één handig overzicht. Meer weten over JongWijs? Dat kan natuurlijk ook. Momenteel ontvangt uw kind niet alleen een cadeautje, maar ook een cadeaubon van € 7,50! Vraag uw zelfstandige adviseur van Arnold van Hooft naar de voorwaarden.