Welke rente kies ik voor mijn hypotheek?

Zet u uw rente vast voor een aantal jaar of kiest u voor een variabele rente, die maandelijks wijzigt? Hier moet u op letten als u kiest voor een (nieuwe) rente.

Heeft u al een hypotheek? Dan kunt u vlak voor de afloop van de bestaande rentevaste periode een keuze maken voor een nieuwe periode. Tenminste, als deze niet langer is dan de resterende looptijd van uw hypotheek. Met deze zaken moet u rekening houden:

Stijgende of dalende marktrente

Hoe lager de hypotheekrente is, hoe interessanter het wordt om deze voor een langere periode vast te zetten. Wanneer en met hoeveel de rente omhooggaat, is niet te voorspellen. Zeker is wel dat rente vastzetten zekerheid biedt in uw maandlasten voor een langere periode. Op dit moment kiest meer dan de helft van de mensen ervoor de rente van hun hypotheek voor minimaal twintig jaar vast te zetten. ’Minder dan 30%kiest voor tien jaar vast.

Stabiele maandlasten of lager en risicovol?

Hoe langer u de rente vastzet, hoe langer u geniet van stabiele maandlasten. Dat is fijn, maar daar hangt natuurlijk wel een prijskaartje aan. Voor een NHG-hypotheek is de twintigjaars-rente gemiddeld 0,6% hoger dan de tienjaars-rente*. Dit betekent dat u twintig jaar lang meer betaalt om van die stabiliteit te genieten.

Vindt u lagere maandlasten belangrijker dan zekerheid op langere termijn? En kunt u het risico dragen dat na tien jaar de rente gestegen is en dus ook uw maandlasten? Dan is tien jaar voor u interessant. Hoe de verschillende scenario’s voor u uitpakken, kan uw Zelfstandig Adviseur van RegioBank voor u in kaart brengen.

Blijven of verhuizen?

Een verhuizing, gezinsuitbreiding of minder/meer gaan werken: al deze zaken hebben invloed op uw financiële situatie en de behoefte aan zekerheid in uw maandlasten. Heeft u plannen om te verhuizen binnen nu en tien jaar? Dan ligt de keuze om de rente langer vast te zetten dan tien jaar niet heel erg voor de hand. Want bij een verhuizing sluit u vaak een nieuwe hypotheek af, tenzij uw hypotheekverstrekker een Meeneemregeling heeft. Met deze regeling kunt u de huidige rente meenemen naar uw nieuwe woning, onder bepaalde voorwaarden. Dat kan gunstig zijn als de rente tegen die tijd gestegen is.

Kort vastzetten of helemaal niet?

Er zijn ook varianten om de rente voor een, twee, drie of vijf jaar vast te zetten. Of zelfs helemaal niet: dan kiest u voor de variabele rente die maandelijks kan wijzigen. Het voordeel is dat dit over het algemeen lager is dan tien jaar vast. Maar u heeft wel kans dat de rente stijgt, en dus uw maandlasten ook. Het nadeel van looptijden korter dan tien jaar vast is dat u minder kunt lenen, omdat de bank de maximale hypotheek toetst met de zogeheten ‘toetsrente’, van vijf procent. Als u voor minimaal tien jaar vast kiest, dan toetst de bank met de daadwerkelijke rente, die momenteel veel lager is dan vijf procent. Wat u ook kiest, zorg dat het past bij uw persoonlijke situatie en toekomstwensen. Heeft u advies nodig? Neem dan contact op met uw Zelfstandige Adviseur van Arnold van Hooft.