Uw kind wordt 18. Wat verandert er qua bankzaken?

Als uw kind 18 jaar wordt verandert er veel. U bent niet meer financieel verantwoordelijk voor uw kind, maar nog wel onderhoudsplichtig (tot 21 jaar). Wat houdt dit nu precies in? Waar moet u rekening mee houden en hoeveel laat u uw kind zelf regelen? We geven u graag advies.

Wat verandert er zoal? 

Als uw kind 18 wordt stopt de kinderbijslag. En is hij of zij niet meer schoolplichtig. Of uw kind nu wel of geen diploma heeft behaald, is niet van belang. Vanaf 18 jaar staat het kind op eigen benen. Dit betekent ook dat hij of zij verschillende zaken zélf moeten gaan regelen. Zoals bijvoorbeeld:

  • Een zorgverzekering
  • Het aanvragen van zorgtoeslag
  • Stemmen
  • Een keuze maken over orgaandonatie

Voor uw kind regelen, of beter niet? Er komt veel op uw kind af. En in plaats van (goed bedoeld) alles regelen voor uw kind, is het veel waardevoller om samen met deze keuzes aan de slag te gaan. Uw kind moet leren om op eigen benen te staan. En dat kan alleen als hij of zij weet wat er allemaal geregeld moet worden. Zo krijgt uw kind inzage in alle (geld)zaken en leert hij of zij eigen keuzes te maken. Natuurlijk kunt u wel een oogje in het zeil houden en extra tips en adviezen geven.

Veranderingen in bankzaken 

Ook wat bankzaken betreft veranderen er zaken. Op het moment dat uw kind 18 jaar wordt, vervalt uw wettelijke vertegenwoordiging. Dat betekent dat vanaf dan alleen uw kind de rekeningen op zijn of haar naam kan gebruiken en beheren. U heeft geen inzage meer. Daarnaast vervalt de JongWijs rekening en wordt deze omgezet naar een Jongerenbetaalrekening.

Checklist voor bankzaken

  1. Controleer welke rekeningen op naam van uw kind staan. Denk ook aan de Zilvervlootrekening en andere spaarrekeningen.
  2. Maak samen een plan van aanpak. Wilt u voorlopig nog meekijken? Mag uw kind zelfstandig beslissen wat hij of zij met grotere (spaar)bedragen mag doen? Hoe kunt u uw kind blijven helpen met zijn of haar geldzaken?
  3. Maak een afspraak bij de Zelfstandig Adviseur van RegioBank om alle afspraken goed te regelen. Let op! Dit moet u doen vóórdat uw kind 18 jaar wordt. En vergeet niet om een geldig identiteitsbewijs mee te nemen. Banken zijn namelijk verplicht om van iedere klant vanaf 18 jaar de identiteit vast te stellen.

We realiseren ons dat er veel op u afkomt. Heeft u vragen of wilt u meer informatie? De Zelfstandig Adviseur van Arnold van Hooft staat voor u en uw kind klaar en helpt u graag verder.